2008. november 28., péntek

Bérfőző a csúcson
Seszták Ágnes
2008. november 28. 00:01


Magyar Nemzet
Mi az, hogy bérfőző? Olyan, mint a béranya, a bérköpő vagy a bérkocsis. Császár Antal, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki megbízottja például pálinkabérfőző volt. Később szakmai becsvágyból szeszfőzde-vezetői képesítést szerzett. Még később sikerült a pálinkafőzőket országos szervezetbe tömöríteni, ez lehet a Gyümölcspálinka-főzők Országos Szövetsége, melynek Császár Antal a főtitkára.

Íme, egy karrier lépcsőfokai. Ez a negyvenes éveinek végén járó, derék vállalkozó 2006-ban országos listán jutott be a parlamentbe, és mint a Vállalkozók Pártjának vezetője foglalt helyet a Fidesz frakciójában. Ez a hosszú bevezető azoknak szólt, akik nem követik oly sebesen a politika vizének árjait, mint illene. Császár úr ugyanis mindenki megrökönyödésére október 27-én otthagyta a Fidesz-frakciót, és átült a függetlenek közé. Az okáról legalább nem hadovált, hogy ily módon még forróbban képes hőn szeretett választóit képviselni. Nem. Császár úr esetében kevés volt a pénz, és ha jól értettük, keveset beszélhetett a parlamentben. Azt is megtudtuk, mint az összes többi renegátnál, hogy ó, dehogy fogja elárulni az ellenzéket, karakánul tartja magát azokhoz, akik révén képviselői széket kapott. „Más irányba nem akarok elmozdulni” – mondta még tegnapelőtt. Cö-cö-cö!

A legelső próbatételkor, amikor a költségvetés fő számait meg kellett szavazni, Császár úr jellemileg elbukott, megszavazta. Majd megszavazta az adómódosításokat, és ha lúd, legyen kövér, megszavazta a tizenharmadik havi nyugdíj elvételét is. Mindhárom szereplésével megsegítette a kisebbségi kormányt, ellene szavazott saját maga ígéretének, esküjének, szavának? Önök szerint ez micsoda? Jellemtelenség, aljasság, megélhetési politizálás vagy egyszerű piaci manőver? A Gyurcsány-féle szabadpiacon így megy ez. X. Y. kilép a pártjából, pártjának frakciójából, alkut köt valakikkel, és egy egészen más párt zászlaja alatt folytatja. No de egy perc alatt? Egy hét alatt? Történt ugyanis, hogy megvolt a szavazás, és néhány órán belül Császár Antalból „a gazdaságélénkítő csomag egyeztetésének támogatásáért felelős miniszterelnöki megbízott” lett.

Hogy ez mi a manó, azt a Kormányszóvivői Iroda nyakatekert, semmitmondó, mindenkit hülyének néző cinikus szöveggel magyarázta meg: „Császár Antal a pártpolitikai csatározásokon felülemelkedett, független képviselőként és a Vállalkozók Pártja Egyesületének elnökeként támogatja a kormányzat törekvéseit.” Jelentése? Vagy eladta magát, vagy elárulta azokat, akikkel eddig egy csónakban evezett, vagy mindkettő. „Császár Antal fontosnak tartja a kormány által a vállalkozások támogatására bejelentett 1400 milliárd [mai napi változat] forintos gazdaságélénkítő csomagot, és kész szerepet vállalni annak végrehajtásában.” Ez miben nyilvánul meg? Ügyel, nehogy fideszes vállalkozó is kapjon pénzt, vagy kistáskában hordja széjjel a milliárdokat? Vagy mi? „Császár Antal szerint a vállalkozásvédő program megvalósítása felelősen és hatékonyan szolgálja az ország mielőbbi kilábalását a gazdasági válságból.” Micsoda meglátás, mekkora zseni! Ha nekem is ez a véleményem, akkor miért nem én vagyok a megbízott? „Császár Antal kiemelt szerepet szán a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatásának, a munkahelyek megőrzésének és a foglalkoztatás bővítésének.” „Császár Antal […] aktívan részt vállal a kormány válságkezelő programjának társadalmi vitájában, és javaslataival segíti annak eredményességét.” Elvtársak, Császár elvtárs maga a messiás Gyurcsány elvtárs után! Mert milyen lenne az őszinte kormányszóvivői közlemény? A Gyurcsány-kormánytól minden áruló megkapja méltó jutalmát. Kilóra…

Nincsenek megjegyzések: