2008. november 24., hétfő

Szép új világ - Kodály után, - Hiller-Gyurcsány…


Forradalom a zenében. Korszakalkotó besorolás: „Kamarazenekar: olyan zeneműveket játszó előadó-művészeti szervezet, melynek az előadásonkénti átlagos létszáma legalább 12, legfeljebb 23 fő, ide értve a népi koncertzenekart és a big bandet is.”

Tart javában az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvényjavaslat általános vitája a Tisztelt Házban. Az előterjesztés kitér az előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásba vételére, besorolására, rögzíti az ilyen szervezetekben foglalkoztatottak speciális munkajogi szabályait. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki hivatala és dr. Hiller István miniszter által fémjelezett oktatási és kulturális tárca seregnyi szakértői forradalmasították a kamarazenekar definicióját:

„Kamarazenekar: olyan zeneműveket játszó előadó-művészeti szervezet, melynek az előadásonkénti átlagos létszáma legalább 12, legfeljebb 23 fő, ide értve a népi koncertzenekart és a big bandet is.”

Nem tudni, hány milliárdos haszonra számít a takarékos kormány. Eddig, hinni véltük: a kamarazene szorosan véve olyan zeneművet jelent, melynek előadásához 12-nél kevesebb előadóművész is elég. A forradalmi újításnak köszönhetően mindazon szerzők, kik anno úgy gondolták, hogy elég 12-nél kevesebb zenész műveik előadására, mostantól kimondottan hátrányos helyzetbe kerülnek. A vonósnégyesre (általában két hegedű egy brácsa és egy cselló, egyes művekben a második hegedűt gitárra, vagy mandolinra cserélik) alkotók mindenképpen. Jeles kormányunknál „valamivel” ékesebb e - közel sem teljes - névsor:


És „ kapásból” néhány vonósnégyeseket előadó ismertebb együttes, melyek hírül vitték, viszik szép hazánkban és a világban a műveiket:

* Accord Quartet
* Auer vonósnégyes
* Bartók vonósnégyes
* Carmine Vonósnégyes
* Juillard quartett
* Kodály vonósnégyes
* Székely vonósnégyes
* Tátrai vonósnégyes
* Corvinus Vonósnégyes

Ha a törvényt elfogadják, nem számítanak többé kamarazenekarnak.

***

Forradalom a zenében! Korszakalkotó besorolás! A Kodály-módszer után megérkezett a Gyurcsány-Hiller módszer! Kétség nincs felőle: beverekszi magát az egyetemes zenetörténetbe!

Bartha Szabó József

Nincsenek megjegyzések: