2008. november 26., szerda

Sztrájk előtt a közszféra - Veres cáfolná a cáfolhatatlant


November 29-én demonstrálnak, január 12-én azonban már sztrájkolhatnak is a közintézmények dolgozói. Így próbálják megőrizni 13. havi illetményüket, tiltakozva a közszférában tervezett bérbefagyasztás ellen - írja a Népszabadság.
A közintézmények dolgozóinak elegük van a megszorításokból. Az ellen is ágáltak ugyan, hogy évek óta az elbocsátástól kell rettegniük, jövőre viszont már - a rendszerváltozás óta először - a fizetésük is csökken. Néhány hete még csak demonstrációt hirdettek a mintegy 790 ezer közszolga érdekeit képviselő szakszervezetek, ma már tényként kezelik, hogy ha a kormány nem mond le a bérük befagyasztásáról, illetve a 13. havi illetményük felfüggesztéséről, január 12-én sztrájkkal adnak nyomatékot tiltakozásuknak - olvasható a Népszabadságban. A napilap beszámol arról, hogy a napokban ugyan egyeztettek az egységes közszolgálati sztrájkbizottság és a kormány képviselői, az egyezség azonban nem körvonalazódott. Varga László, a sztrájkbizottság elnöke a lapnak elmondta: a kormány mutatott ugyan készséget az esetleges kompenzációra azok körében, akiknek havi bruttó fizetése nem haladja meg éves szinten a 139 ezer forintot, ezt azonban kevésnek tartják. (Ebbe a körbe a közszféra dolgozóinak csaknem 60 százaléka tartozik.) Egyelőre készülnek a szombatra bejelentett utcai tüntetésre, amely 13 órakor lesz a Parlament előtt.

A sztrájkbizottság ugyan a hónap elején azt kezdeményezte, hogy a hat országos konföderáció közösen demonstráljon, mára azonban kiderült, hogy az akcióban tevőlegesen jórészt csak közszolgák vonulnak az utcára. A társszövetségek azt jelezték, hogy szolidárisak a közszféra munkavállalóival. Ez azt jelenti, hogy várhatóan vezetői szinten képviseltetik magukat. A Ligához tartozó Fegyveresek és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége azonban ott lesz a demonstráción, csakúgy, mint a Fővárosi Tűzoltók Független Szakszervezete. A tűzoltók szakszervezetének tagjai jelezték: a sztrájkbizottság január 12-ére jelzett munkabeszüntetéséhez ugyan nem csatlakoznak - sztrájkra ugyanis a törvény szerint nincs joguk -, a tüntetésen azonban várhatóan egyenruhában jelennek meg, mivel a szolgálati ruházatuk használatához nem kell engedélyt kérni. A kitűzőt valamennyi demonstráló visel majd, az MKKSZ tagjai azonosító pelerint öltenek magukra. Így igyekeznek kizárni a demonstrációról azokat, akik "más célból" akarnának csatlakozni.

Sztrájk a közhivatalokban, iskolákban, bölcsődékben

Az előrejelzések szerint sztrájkolnak viszont a közhivatalokban, egészségügyi intézményekben, iskolákban, közművelődési intézményekben és a bölcsődékben. Utóbbiak szakszervezetének vezetője, Szűcs Viktória frissen készült felmérésükkel indokolta sztrájkhajlandóságukat. Abból kiderül, hogy - a vezetők bérét nem számolva - a bölcsődei dolgozók átlagosan bruttó 107 ezer forintot keresnek idén, amelyből nettó 77 720 forintot visznek haza. A szakdolgozók fizetése ennél némileg több, de az sem haladja meg a nettó 85 ezer forintot.

Az érdekvédő utalt rá, hogy a statisztikai hivatal 2007-ben 66 271 forintban állapította meg a létminimumot. "Ha ezek a bérek jövőre még csökkennek, a bölcsődei dolgozók nettó keresete alig haladja meg a két évvel ezelőtti létminimumot" - mondta Szűcs Viktória, aki szerint ezzel a tendenciával a szociális ágazatban és ezen belül a gyermekjóléti alapellátásban dolgozók maguk is segélyezetté válnak.

Vasúti sztrájk, felújítva

Várhatóan még idén ismét felújítja a február óta többször felfüggesztett sztrájkját a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Bárány Balázs alelnök a Népszabadságnak megerősítette: nem fogadják el a MÁV álláspontját, amely szerint nincs pénz követelésük teljesítésére.

Veres cáfolná a cáfolhatatlant

Próbálja letagadni a közszférában jövőre várható óriási mértékű, akár hetvenezer fős létszámleépítést a pénzügyminiszter - írja a Magyar Nemzet. A tárca közleménye szerint a napilap alapvetően téved, amikor tegnapi lapszámában állította, hogy elbocsátásokra különítették el a Miniszterelnöki Hivatal hetvenmilliárd forintos tartalékát. Veres János tárcavezető védekezését azonban cáfolja az elbocsátásokat igazoló bizottsági jegyzőkönyv, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetőjének nyilatkozata és a saját maga által benyújtott költségvetési törvényjavaslat is.

Nincsenek megjegyzések: