2009. január 23., péntek

Ferencváros többet érdemel
Seszták Ágnes
2009. január 23. 00:01


Magyar Nemzet
Nem szeretem a bombasztikus szónoki fordulatokat, hogy történelmi meg sorsfordító. Pedig a vasárnapi budapesti IX. kerületi időközi választás könnyen azzá válhat. Gondoljuk el, hogy a tipikusan szocialista kerületben a fiatal demokraták győznek. Az első forduló megalapozta a reményt, az alacsony részvétel azonban érvénytelenítette a Fidesznek nagyon is kedvező eredményt. Nagy lehet a tét, hiszen ennyi csalást, illetve ennyi lebuktatott csalást nem jegyzett fel a rendszerváltás utáni krónika sehol. Szegény Gegesy Ferenc nem gondolta, hogy hagyatékán ilyen látványos lesz a marakodás.

A részvétel bármily alacsony is volt, a választás teljesen felborította a PC-t. Azaz a political correct sorrendjét. Nagy meglepetésre a Fidesz jelöltje, Bácskai János lett a győztes, megkapta a szavazatok 58,67 százalékát. A rendszerváltó sikerpárt, az SZDSZ jelöltje, John Emese negyedikként a szavazatok 5,23 százalékát tudhatta magáénak. Mit lehet erre mondani?

Azt, hogy a választók változást akarnak. Elegük van a hazudozásból, a félrement kormányzásból, a folyamatos lefelé csúszásokból, az üres ígéretekből, az olyan reformokból, amelyekből eddig csak hátrányuk származott az embereknek. Valaminek rövidesen történnie kell, mert nem muszáj politológusnak lenni ahhoz, hogy az egész országban érezzük, a dolgok nem mehetnek így tovább.

Ferencváros nem maradhat képviselet nélkül, és Bácskai János komolyan gondolja, hogy ha segítenek neki, akkor ő méltó lesz erre a feladatra. Hányszor hallottuk már, hogy óriási az igény az egészséges élelmiszerre, a gusztusos gyümölcsre, a sárga, kapirgáló csirkére. Mindezt megfizethető áron, a magyar gazdák magyar termékeiből. Bácskainak és csapatának, úgy tűnik, sikerül ezt az óhajt realizálni. A IX. kerületben kezdődött el annak a szociálisbolt-hálózatnak a működtetése, ami közvetítők nélkül máris jelentős hasznot hozott a ferencvárosi lakosoknak. Helybe jött az olcsó és szép krumpli, az alma, a méz, a tojás, a zöldség. Tiszta Amerika, tiszta magyar kivitelben, tiszta haszonnal, mindenkinek. És ez csak a kezdet.

A folytatás a szavazókon múlik. Gyakorta hallgatom a televíziós csatornák betelefonálós műsorait. A nézőknél hegyekben áll a panasz, az elégedetlenség, a vágyakozás valami jobb és élhetőbb után. Mindenki az összefogást hiányolja, és azon sóhajtoznak, történjék már valami. A műsorvezetők tapintatból vagy emberismeretük okán még nem kérdeztek vissza: És tetszettek már tenni valamit a változás érdekében?

Most itt az alkalom. Nem kell hozzá más, mint vasárnap felkelni, felöltözni, jókedvűen elmenni szavazni, és a Fideszhez behúzni az ikszet. Utána örülni, hogy mennyi kedves ismerőssel futottunk össze az urnák környékén. Ha a kilencedik kerületben megtörik a szocialista–szabad demokrata hegemónia, komoly figyelmeztetés a nagypolitikának: a változás elkezdődött. Sok szavazat és jó csillagállás kell ahhoz, hogy megforduljon a trend ebben az országban. Az azonban a legrosszabb álmunkban se történhet meg, amit a John Emese nevezetű volt képviselőjelölt állítólagos levelében írt kerületi híveinek. Arra kérte őket, a második fordulóban ne menjenek szavazni, csak az érvénytelen második fordulóval lehet megakadályozni a Fidesz hatalomra jutását a kerületben.

Ez cél? Politikus leírhatja anélkül, hogy felfogná szavai súlyát? És a mögötte rejlő kicsinyes, nyomorult, periférikus érdeket. Egy levél, ami fájdalmasan leleplezi írójának igazi arcát, és pártja politikai krédóját. Éppen ezért és ezek tudatában el kell menni vasárnap szavazni. Ferencváros biztos, céltudatos és kreatív vezetést kíván. Hajrá, Magyarország! Hajrá, Fradi!

Nincsenek megjegyzések: