2009. február 23., hétfő

Megdöbbentő szóbeszédek a veszprémi gyilkosság körül


A stop.hu hírportál friss írása egybecseng a Gondola információival: a rendőrség „sajátos” kapcsolatban állhatott a sajtóban Sztojka-bandának nevezett társasággal. Ennek a csoportnak hivatalosan még a létezését is tagadja mind a Somogy, mind a Fejér megyei rendőrség. Viszont a veszprémiek érdekes magyarázatokat beszélnek egymás közt.
A stop.hu információi szerint a gyilkosság éjszakáján, még Cozma megölése előtt egy rendőrjárőr benézett a Patrióta bárba, de őket Sztojkáék elzavarták. A megdöbbentő értesülést a veszprémi rendőrség cáfolta, viszont több szemtanú is megerősítette.

Ezt a régebbi hírt most azzal egészítette ki a Stop, hogy Sztojkáékkal volt egy szolgálaton kívüli rendőr is. Kilétéről azonban a Stopnak nem sikerült többet megtudnia.

Más, rendőrségi források ugyanakkor a Népszabadságnak megerősítették, hogy a Cozma-gyilkosság ügyében eljáró nyomozók több rendőrt is kihallgattak tanúként. Különböző lapértesülések több – eltérő számú – rendőr (továbbá egy bírónő) jelenlétéről számolnak be a bárban a gyilkosság idején. Egyelőre nem tudni, hogy a rendőrök milyen minőségben voltak jelen.

A Stop információja szerint közismert tény, hogy rendőrök – másodállásban, szolgálaton kívül – biztonsági őrként, „kidobóként” is dolgoznak bárokban. Ha ez így van, akkor viszont az a sajátos helyzet áll elő, hogy rendőrök akarva-akaratlanul egy bűnözői csoport szolgálatában állhatnak, mivel a szórakozóhelyek jelentős része különböző csoportok érdekkörébe tartozik. A rendőrök ilyen fajta „szabadidős pénzkeresetét” az országos főkapitány rendelete egyébként általában nem engedélyezi, kivétel lehet – egyedi elbírálás esetén – ha a feljebbvalója ezt mégis jóváhagyja. A törvény egyébként kötelezi a szabadidős rendőröket, hogy szükség esetén azonnal helyezzék magukat szolgálatba. Egy késelés vélhetőleg ebbe a kategóriába tartozik.

A Gondola értesülése szerint Veszprémben azt suttogják, Sztojkáék egy olyan emberrel akartak végezni a Patrióta bárban, aki a rendőrségnek is a bögyében volt, sőt egyesek ezt kiegészítik azzal, hogy az illető erőszakos bűncselekmények sorozatát követte már el, de valahányszor beviszik a rendőrök, néhány óra múltán ki kényszerülnek engedni – ugyanis állítólag „igen magas helyen” is vannak pártfogói az illetőnek.

Értesülésünk szerint a veszprémiek úgy vélik, hogy Sztojkáékat – hogy is mondjuk? – nem feltétlenül akarták azonnal lekapcsolni a rendőrök, mert állítólag mindannyian (Sztojkáék is, a rendőrök is) abban a téves feltevésben volta, hogy a bárban a Sztojka-társaság ezzel a közveszélyes fickóval került verekedésbe.

A veszprémi pletyka szerint az ártatlan kézilabdázók, köztük szegény Marian Cosma, csupán rosszkor voltak rossz helyen.

Mindenesetre a Raffaelék ausztriai elfogatása körüli ellentmondásos rendőri ügyintézés tápot ad a gyanúnak, hogy a rendőrségen nincs minden rendben a Sztojka-csoport körül.

Óriási bravúr a BL-ben

Óriási veszprémi bravúr a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. Mocsai Lajos együttese idegenben hat góllal, 30-24-re nyert a francia Montpellier ellen. A Veszprém továbbra is vezeti csoportját, és győzelmével nagy lépést tett a negyeddöntőbe jutás felé.

Nincsenek megjegyzések: