2009. március 30., hétfő

Itt a "szakértői" kormány? - az SZDSZ tíz perc alatt megszavazta Bajnait, olyan meggyőző lehetett - Gondola kérdéssel


A szabaddemokraták ügyvivői 7:5 arányban támogatták Bajnai jelölését - írja az Index. Ugyanakkor tagadták a szavazás tényét és Bajnai is kevesellte az arányt, de aztán a hír igaznak bizonyult.

Az SZDSZ-frakcióból Gusztos Péter, Velkey Gábor, Béki Gabriella és Gulyás József szavazott nemmel Bajnaira. A frakcióban megkérdezték őket, magukra nézve el tudják-e fogadni a többségi döntést? Gusztos igennel válaszolt, Velkey Gábor és Béki Gabriella azt mondták megfontolják döntésüket, Gulyás József azonban nemmel válaszolt.A szavazáson nem volt jelen Kuncze Gábor és Eörsi Mátyás, ők az előzetes információk alapján támogatják Bajnai Gordont.Az ügyvivői testületből Csőzik László, Léderer András, Gulyás József, Béki Gabriella és Gusztos Péter szavazott nemmel.
Az Index úgy tudja, Bajnai az üt ülésén meggyőző támogatást kért az SZDSZ-től. Mint mondta, egy 7:5-ös eredmény esetén nem vállalná a felkérést, bár az Index szerint ez a hír ikétséges.

Bajnai Gordon tiz perccel a szavazás előtt elhagyta az SZDSZ frakcióülését. Távozóban annyit mondott: most már az SZDSZ-en a sor, hogy döntsön. A liberálisoktól azt kérte, hogy még az éjszaka hozzák meg a döntést - közölte az Index.

Összevissza nyilatkozatok hangzottak el. Például az, hogy az SZDSZ ügyvivői testülete még nem szavazott arról, hogy támogatják-e Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kormányfői jelöltségét, jelentette ki Győri Krisztina, a párt sajtófőnöke hétfőn hajnalban. Ez volt az első hivatalos nyilatkozat az ügyben. Ám kiderült, az első értesülés igaz volt: 7:5 -ös arányban tetszett az ügyvivőknek Bajnai Gordon. Kóka volt üzlettársa nyert a józan ésszel szemben az ügyvivők előtt, amely a "Kókisták" pillanatnyi kis arányú erőfölényét igazolja.

Sőt: nemcsak az ügyvívők, a parlamenti frakció tagjai is szavaztak Bajnairól. Az Index úgy tudja, hogy náluk nagyobb volt Bajnai támogatása. A szabad demokrata képviselők háromnegyede szavazott igennel az MSZP miniszterelnök-jelöltjére. Ami értető is a még egyéves javadalmaztatásaikat illetően. Bár az is figyelemre méltó, hogy negyedükben azért pislákolt valamiféle etika.

A Gondola tippje szerint alighanem Demszky Gábor lehetett, aki megfordította az arányszámot, úgymond a "főváros érdekében".

Arról egyelőre nincs hír, hogy az SZDSZ képviselői garanciát írtak volna alá Bajnai kérése szerint, hogy az elkövetkezendő egy évben minden intézkedésében támogatják.

* * *

Ha tényleg nagyon sürgős a döntés - az előző hét kutyakomédiáinak tükrében -, akkor miért lehet bizonytalan a választó, akit egyáltalán még érdekel ennek az országnak a sorsa? Hogy mit dönt az a grémium, amely pártjának a friss közvélemény-kutatások szerint sincs több, mint két százalékos a támogatottsága? Miért nem jutott be a tárgyalók közé az az információ, hogy a Szonda Ipsos esti felmérése szerint a megkérdezettek 52 százaléka szerint előrehozott választások kellenek?

Kérdések, kérdések...

A tény: visszaállt az ingoványos MSZP-SZDSZ koalíció, az SZDSZ ismét - sokadszor - megmentette az MSZP-t és csődkormányát, amelynek egyik prominese Bajnai. Persze ez nem változtat azon a tényen: a Gyurcsány kormány megbukott. A kérdés most már az: az SZDSZ hány bukott minisztert enged vissza, Verestől Szilvásyig, Draskovicstól... - szóval az egész díszes garnitúráig.

Nincsenek megjegyzések: