2009. április 27., hétfő

BAYER ZSOLT: IGAZSÁGVÁGY
Álláspont
Ficsor Ádám, aki az agrártárcánál kezdte szédítő karrierjét, soha, egyetlen pillanatig sem tétlenkedett. Látszik ez abból is, hogy amikor az agrártárcánál volt titkárságvezető, szülei cége, bizonyos Heliszolg Kft., hogy, hogy nem, kilencvenhárommillió forintocskát kapott az államtól: 28 milliót erőgépvásárlásra, további 65 milliót mezőgazdasági tározó építésére.

A hírre bizonyos Soproni Horváth Lajos sajtófőnök annyit tudott mondani, hogy Ficsor Ádám néven nincs nyilvántartva senki, aki pénzt nyert volna. Gráf József miniszter meg úgy kommentálta a dolgot, hogy minden szabályosan történt.

S tudják mit? Elhiszem, hogy minden szabályosan történt.

Éppen ezért nem is foglalkozom tovább Ficsor Ádámmal. Ficsor egy kortünet, ez mindjárt az arcán látszik már. Jó Ficsor s kedves családja, szülei, nagyszülei, barátai és üzletfelei pedig élvezzék nagy-nagy boldogságban, amit tehetséges, becsületes, tiszta, elvhű és igazságos gyermekük jóvoltából élvezhetnek.

Amiről az ügy kapcsán írni szeretnék, az az irigység.

Mert megesz most engem a sárga irigység, annyira szeretnék most sok-sok kollégám bőrében lenni.

Mert egészen biztos vagyok abban, hogy a Népszabadság, a Népszava és az Élet és Irodalom tényfeltáró riporterei, publicistái, fotósai már összecsomagoltak, s mint harci paripa a trombitaszót, úgy várják az indulás pillanatát.

Mennek mind Sárazsadányba! Mennek, hogy feltárják a Ficsor-szőlők titkát. Mennek ők, mert őket az elvszerűség, a szakma iránti alázat és a becsület vezérli. Ők nem nézik, kiféle-miféle, nem! Őket csak az igazság érdekli…

Ezért mennek.

Ott fognak toporogni idősb. Ficsor portája előtt, s egymásnak adják majd a kilincset. Képébe tolják a mikrofont, pofájába a fényképezőgépet, és a torkán lógnak, kérlelhetetlenül.

S miközben gyűlik majd a tényanyag, hogy miért éppen a tárca titkárságvezetőjének (ma éppen titokminiszter!) szülei kaptak százmilliót, idehaza a publicisták naponta írják majd a vitriolos cikkeket az esetről.

Megyesi Gusztáv nyitja majd a sort az ÉS-ben – és kegyetlen lesz. Ugyanazon lapszám hátulján Rajnai Attila riportsorozata kezdődik majd a sárazsadányi Ficsor-szőlőkről. Pontos lesz és tárgyszerű. Telis-tele tényekkel… Aztán Váncsa István is megírja majd a magáét, olyan humoros-gunyoros formában, végül Kovács Zoltán is, indulatosabban, mérgesebben.

A Népszabadság nem akar majd lemaradni a hírversenyben, így nyilvánvaló, hogy amikor önök ezeket a sorokat olvassák, a Népszabadság már címlapon hozza a hírt, nagy, öles betűkkel: "Ficsor Ádám titkárságvezetőként közel százmillió forinthoz juttatta családját". A cikk a lap harmadik oldalán folytatódik, ott keressék. Vezércikk holnap olvasható a témáról, a mindig bátor, igazságos Révész Sándor írja majd, esetleg Nagy N. Péter.

A Népszava késni fog pár napot. Maximum kettőt. Ugyanis nagyon elkötelezett az MSZP-nek, és kínos lesz neki ez az ügy, mindenképpen. De 48 óra elteltével felülkerekedik az újságírói tisztesség és a szakma tisztelete, így aztán legkésőbb szerdán a címlapon írja majd a sztorit, a glosszát pedig előbb Andrassew Iván körmöli, és leleplez még Várkonyi Tibor, Mészáros Tamás, Bolgár György meg az a kopasz, akinek elfelejtettem a nevét.

Így lesz, tudom. És Ficsor Ádám szőlőültetvényeinek ügye örökzöld téma lesz. Hozzá fog tapadni Ficsorhoz és az MSZP-hez, mint a guanó… Mert gondoskodik erről a kérlelhetetlen igazságérzet és igazságszeretet. És erről fog zengeni a Heti Hetesben mind a hét bajnok, a Hócipőben külön Farkasházy, mert hiába veszi meg kilóra a PÁRT, azért ezt ő sem hagyja szó nélkül. És szegény hülye Havas Henrik is lovagol majd a témán, meg a Napkelte. Így lesz.

Ha mégsem így lesz, úgy csupa-csupa gyáva, emeszpés bértollnok van a túloldalon. Nagyot csalódnék, ha így lenne…
Bayer Zsolt

Nincsenek megjegyzések: