2009. július 27., hétfő

A kommunizmus nosztalgikus lehellete - videók


Manapság másról sem olvasni, mint hogy hódít a „retró-érzés”, amikor valami olyanhoz nyúlunk vissza kellemes gondolatokkal, amely a most élő generációk szempontjából mindenképpen a kommunista diktatúra éveit jelenti. Van, akit az akkori felvonulások kavalkádja ragadott magával, míg másokat a hétköznapokat szépnek és tisztának bemutató propagandafilmek ejtenek rabul. Nézze meg a videós összeállítást!
Nosztalgia: ingyen lufi és hideg sör a Ligetben

Nem kicsit ütős első kisfilmünk, amelyen a még ifjú Kádár János beszél 1964-ben felejthetetlen szóképzési technikájával, s mosolyával egy egész országnyi boldog felvonuló ünnepnapját festi vidámra. A gulyáskommunizmus leendő vezére nyájasan nyilatkozik, miután a vibrafon hangban, a mackónadrágos-mackófelsős felvonulók pedig vizuálisan megdolgozták a nézőket.



Nosztalgia: az autóbuszok bája a mai napig elkísér

„Új negyedek születnek!” – hirdeti a következő bejátszás. Felhívnám a figyelmet a 0:15-ik másodpercben látható autóbuszra… Igen – pontosan ugyanolyan, mint amilyenek ma is róják Budapest útjait – és nem csak azért, mert annyira jó konstrukciók voltak… Felhívnánk még a figyelmet a high-tech számítógépes felszereltségre! Több a kicsi, de több kocsi is – mondja a narrátor, miközben gyönyörködhetünk 1981 fejlett szocialista társadalmában.



Nosztalgia: hosszú sorok a taxiállomásokon

Letaglózó életképek a nagy testvér országából és kissé humorosnak szánt prezentáció a hazai magántaxizás bölcsőjéről. Érdemes figyelni az autókat, a részletekben megbúvó háttérképeket és az 1988-ra jellemző feelinget. Bocsánat: életérzést.



Nosztalgia: amikor még nem volt liberális városvezetés Budapesten

1956 szeptembere: a legfontosabb hír, hogy épül-szépül a város. Szorgos kezek tesznek rendet és varázsolnak tisztaságot az utcákon. 01:10-nél a hölgy mosolya elbűvölő, s ma már a neonreklámok és feliratok világa is inkább emlékezésre, mintsem vásárlásra buzdítanak. Figyelem! A Margit-híd itt még jó állapotban látható és a Halászbástyát sem lepik el a turisták.



Nosztalgia: NDK - ahol mi lehettünk az urak

Nyilván sokan jártak olvasóink közül az egykori „baráti” szocialista NDK-ban. A magyarok ott még akkor is uraknak számítottak, amikor még mind két ország Marx, Engels és Lenin útját taposta. Ha néhány (keletnémet) márka borravalót adtunk egy étteremben, akkor még az üzletvezetőt is kihívta a pincér és ujjal mutogatott hazánk fiaira, hogy milyen gavallérok voltunk. Az olcsó és tiszta, rendezett és jól működő dolgok országára gondolhatnak mindazok nosztalgiával, akiknek ma még a Balatonhoz való leutazás is komoly anyagi gondot jelent. Trabant, német lányok, Berlin, Eric Honecker…



Nosztalgia: hosszú sorok a taxiállomásokon

Ahhoz hogy keretbe foglaljuk cikkünket, az utolsó videónak is egyfajta felvonulást választottunk, ahol a szovjet nagytestvér katonai erőfitogtatáson vonultatja fel mindazt, amije volt. Remek aláfestést kínál a szovjet himnusz, miközben idealizált fiatalságunkra gondolhatunk a Kreml és a feketén csillogó vörös csillag megtekintése közben. Észak-Korea ma is hasonló vizuális környezetszennyezéssel keménykedik a világ előtt…



Reméljük kellemesen emlékeztek! Most pedig kezdjenek spórolni, hogy befizethessék a vagyonadót az eltörölt 13. havi bérükből!

Nincsenek megjegyzések: