2009. szeptember 21., hétfő

Gyurcsánynak jó – a nagy öregek mennek a lecsóba – választási matek az MSZP-nél


Gyurcsány biztos befutó helyet kap majd az MSZP országos listáján – állítja a Hírszerző. A lista nagyon szűk lesz, így fizikailag nem fognak felférni rá a párt emblematikus figurái Gál Zoltán, Vitányi, Mécs, Donáth, Suchmann stb.. Akárhogyan is lesz, lezárul egy kor.

Az MSZP országos listájának összeállítása sok feszültséggel fog járni. A lista elejénél az automatizmus érvényesül: a párt vezetése, a frakció vezetése, a kormány tagjai, az országgyűlési bizottságok elnökei szerepelnek a névsor első felében. Minden megyéből akad majd olyan jelölt, aki a területi lista befutó helyeire nem fért be, ezért a megyei szervezet az országos listára javasolja majd. Ez húsz név. Nem véletlen, hogy az országos listáról is döntő kongresszust csak a költségvetés elfogadása után, december 12-én tartják.

Megyei ánziksz - tömegnyomorral

A területi listák összeállítása nagyrészt lezárult, már csak néhány megyében nem született meg a döntés. A jellemző az, hogy az MSZP megyei elnökei vezetik a listákat. Kivételt képez például Vas megye, ahol Ipkovich György szombathelyi polgármester a listavezető, Jász-Nagykun-Szolnok, ahol Szekeres Imre, a párt elnökhelyettese (ő az országos lista elején is szerepel majd, de kvázi hagyomány, hogy megyéjében ő áll az élen), valamint Baranya, ahol várhatóan Szili Katalin lesz a húzónév. A budapesti listát pedig a szocialista szokások szerint a pártelnök, vagyis Lendvai Ildikó vezeti.

A pártvezetésben még korainak tartják a számolgatást, de annyit meg lehet kockáztatni, hogy a kisebb megyékből egy, a nagyobbakból pedig három jelölt juthat be területi listákról. Arról sem beszél senki, hogy hány befutó helyre lehet számtani az országos listáról, de a választási jogszabályok szerint legfeljebb 58 képviselő-jelölt jut be innen a parlamentbe.

Vagyis a lista már most túlterhelt, még mielőtt egyáltalán elkezdték volna összeállítani. Ennek is köszönhető, hogy például a házelnökké választott Katona Béla frakcióvezető-helyettes helyét nem töltik be.

Lapáton a rendszerváltók

Az országos lista összeállításának nagy vesztesei a "nagy öregek" lehetnek, nem politikai döntés miatt, hanem kizárásos alapon. "Az új frakció biztosan kisebb lesz, mint a mostani. Aktív, fiatalabb politikusokra van szükség, nem pedig olyanokra, akik nyugdíj mellett dolgoznának" - mondta a Hírszerzőnek a pártvezetés egyik tagja.

A Hírszerzőnek több elnökségi tag is megerősítette: bármennyire is emblematikus tagja az MSZP-nek a nyolcvanéves Vitányi Iván, egyszerűen fizikai képtelenség lenne befutó helyet biztosítani neki. Szintén nem túl jók az esélyei a befutó helyekre Baráth Etelének, Donáth Lászlónak, Gál Zoltánnak, Mécs Imrének, Suchman Tamásnak, hogy csak az ismertebb neveket említsük.

"Nehéz megjósolni, hogy melyik megye lesz olyan erős pár hónap múlva, hogy benyomja a saját jelöltjét. Néhány hónapja még Budapest mindent el tudott érni, aztán azóta fordult a kocka" - fogalmazott a politikai helyzetről szólva az elnökség egyik tagja.

Se saba, se daba

A női és a fiatal kvótával nem lesz probléma. Az újabb alapszabály-értelmezések szerint a lista egészén kell értelmezni az arányokat, vagyis az is elég, ha minden fiatalt vagy nőt a lista végére tesznek. Ezzel együtt a legtöbb nő illetve fiatal más jogon (például mert tagja a párt valamelyik vezető testületének) ott lesz a lista első felében.

De ki lesz a miniszterelnök-jelölt

Gyurcsány Ferenc a mostani vélemények szerint az első tíz hely valamelyikét kellene, hogy megkapja, mint volt miniszterelnök. Ha mégis "kilobbizzák" onnan, akkor is biztos befutó helyre számíthat. Ennek fényében érdemes átgondolni szombati blogbejegyzését.

A nagy kérdés persze az hogy ki lesz a listavezető, vagyis a miniszterelnök-jelölt. Erről egyelőre csak polémia folyik az MSZP-ben.

Nincsenek megjegyzések: