2009. szeptember 11., péntek

Szeptember 11. még mindig a viták kereszttüzében + Videók
2009. szeptember 11. 08:48


Pálfi Krisztina
Nyolc éve, a 2001. szeptember 11-én végrehajtott összehangolt terrortámadások hivatalosan is megnyitották a XXI. századot. Bebizonyították az Egyesült Államok sebezhetőségét, a biztonság fogalma az egész világon új értelmet kapott, a radikális iszlám világ és a Nyugat közötti harc pedig új szintre lépett. A támadások 2993 áldozatára emlékezik a világ szeptember 11-én.

A szeptember 11-i események kapcsán sokféle feltételezés és összeesküvés-elmélet született a Bush-adminisztráció és a terroristák érdekazonosságáról. Ezek nagy része könnyen cáfolható, ám a World Trade Center ikertornyainak összedőlésével kapcsolatban napjainkban is éles szakmai vita folyik. Vajon összedőlhetett az ikertorony csupán a gépek becsapódásától, netalán az épületben előre elhelyezett robbanóanyaggal segítettek rá?

A tudományos közélet nagy része azt a hipotézist fogadja el, hogy az American Airlines 11-es járatának és a United Airlines 175-ös járatának becsapódása az északi illetve később a déli toronyba, önmagában is elég, a keletkezett károk és a tűz magyarázza az összeomlást. De nem csak fanatikus összeesküvés-gyártók, hanem mérnökök is lehetségesnek tartják, hogy az épület irányított robbantás miatt semmisült meg. A szakemberek szerint ugyanis a keletkezett tűz nem lehetett olyan magas hőfokú, hogy meg tudja olvasztani a tornyok acélszerkezetét.



Nem csak a tűz okozta az összeomlást

A tüzet a hivatalos hipotézis sem egyedüli okként említi. A Szabványok és Technológiák Nemzeti Intézete (NIST), a WTC összeomlásának kivizsgálásával hivatalosan megbízott kormányzati szerv 2005. szeptemberében publikált, csak az ikertornyok összeomlásával foglalkozó jelentése szerint az épületek a tüzek és a szerkezeti károk együttes hatására omlottak össze. Az NIST szerint a tornyok magja már a repülők becsapódásától sérült, a homlokzat tartóoszlopai közül sok megsemmisült. A fellépő tüzek egyrészt tovább gyengítették az acél tartószerkezeteket, másrészt a középpont felé összehúzták a padlólemezeket, emiatt bedőltek a homlokzatot tartó oszlopok. Ez megmagyarázza, hogy miért a később eltalált déli torony omlott össze előbb: ezt kicsit oldalt találta el a repülő, így az oszlopok bedőlésekor a torony teteje kilengett, a súly újraelosztásakor pedig a megmaradt tartóoszlopokra túl nagy terhelés jutott. A lezuhanó torony aztán porig rombolta az épületet. Az északi toronynál fél órával később ugyanez ismétlődött meg. Ám különös az a tény, hogy a torony alsó része egyáltalán nem fejtett ki ellenállást, az pedig, hogy a tornyok a szabadesés sebességével omlottak össze, arra utal, hogy az épületek magja valami miatt elvesztette szerkezeti integritását. Az irányított robbantás hipotézisének hívői nem fogadják el az NIST vizsgálatát, hiszen a WTC romjainak eltakarítása már jóval a vizsgálatok előtt megkezdődött, így alig tudtak mintát venni, az épületek magjaiból csupán egyszázaléknyit sikerült. A mintákon végzett vizsgálatok alapján nem bizonyítható, hogy 250 foknál nagyobb hőhatás érte volna a szerkezeteket, márpedig meggyengítésükhöz legalább 600 fokos hőmérséklet kellett volna.

Az irányított robbantást propagáló mérnökök egy csoportja még ennél nagyobb hőhatást sem tart kizártnak, de ezt már előre megtervezett emberi tényezőnek tulajdonítja. Steven Jones, a utahi Brigham Young Egyetem fizikaprofesszora szerint termitet rejthettek el az ikertornyokban, ez pedig 2500 fokra hevülve folyadékká olvasztotta a tartószerkezetet. Erre utalt szerinte, hogy a romok között olvadt fémet találtak. Az NIST szerint a fémolvadék a repülőgépek alumíniumburkolata lehetett, hiszen az alumínium olvadáspontja jóval alacsonyabb az acélénál. Ugyanakkor a WTC 7 ügyében folyó, még lezáratlan vizsgálatánál - bár az irányított robbantást kizárta - az NIST számol a termithipotézissel is.



Az események szemtanúi közül többen is robbanásokról számoltak be. A WTC gondnoka a gépek becsapódásakor a pincékben is robbanást hallott. Visszatérő elem mind az összeesküvés-elméletekben, mind a hivatalos hipotézist tudományosan bíráló írásokban az a jelenség, ami az összeomláskor készült felvételeken is látszik. Hogy a leomlóban lévő épületrész alatt a tornyokból szabályos időközönként, tíz emeletenként vízszintes füstoszlopok törtek ki. A hivatalos magyarázatok szerint a liftaknákban lezuhanó törmelék robbant ki szabályos időközönként.

De mi történt a harmadik toronnyal?

De mi is történt a WTC 7-tel? A WTC komplexumtól egy utcával elválasztott, 47 emeletes felhőkarcoló New York-i idő szerint 17.20-kor dőlt össze, azóta is éltetve az irányított robbantás elméletét. Az épületbe nem csapódott repülő, így ez lenne a világ első felhőkarcolója, ami csupán épülettűz miatt omlott össze. A WTC 7 összeomlásáról még nem készült hivatalos jelentés, de az NIST munkahipotézise máris kizárja, hogy csupán a tűz okozta az összeomlást.

Vadászgép lőtte le őket?

Az összeesküvés-elméleteknek se vége, se hossza. Az a feltételezés is nagy népszerűségnek örvend, mely szerint a Pentagon épületét is rakétatámadás érte, hiszen egy személyszállító repülő által okozott lyuk sokkal nagyobb. Ám a popularmechanics.com megjelent egy kísérlet, mely bizonyítja, hogy a repülő ütközéskor nem hagy maga után meghatározható körvonalat. Amikor a gép az épületbe csapódott, egyik szárnya a földnek ütközött és letört, a másikat pedig a Pentagon támasztóoszlopai szakították le. A terrortámadás tényét igazolja továbbá az is, hogy a 77-es járat pilótafülkéjének darabjait, utasainak maradványait is megtalálták a romok között, ezeket később DNS-vizsgálatok is igazolták.

Az egyetlen gépről, ami nem érte el a célját, azonnal azon híresztelések kaptak szárnyra, hogy az amerikai légierő gépe lőtte le. A hivatalos verzió szerint az American Airlines 93-as járatának utasai közül sokaknak sikerült telefonon felvenni a kapcsolatot szeretteikkel, ismerőseikkel és hamar értesültek a nem sokkal korábban eltérített repülőgépek sorsáról. Az utasok fellázadtak és ostromolni kezdték a pilótafülkét. Ennek hatására a terroristák a kudarctól tartva húsz percre végső céljuktól halálos zuhanásba vezették a gépet. Ezt igazolják a pilótafülkében vitatkozó terroristák rögzített párbeszédei és a repülőről intézett telefonhívások felvételei is.



Nyolc évvel a tragikus események után a hazafiság, a szolgálat és az emlékezés országos napjává nyilvánította szeptember 11-ét az amerikai elnök. Barack Obama felszólította a szövetségi intézményeket, hogy eresszék félárbocra az amerikai zászlókat azoknak a tiszteletére, akik életüket vesztették a merényletben. Kora délelőtt egyperces néma csönddel emlékeznek a halottakra. Legalább 2986 ember halt meg, köztük 343 tűzoltó, akik a mentési munkálatok során lelték halálukat.

(CNN, gpoaccess.gov, sep11memories.org, BBC, 911truth.org, washingtonpost.com)

Nincsenek megjegyzések: