2009. október 31., szombat



Zár alá vették a Hunvald-féle magánrepülőt

A bíróság a héten zár alá helyezett egy Hunvald György nevéhez köthető repülőgépet és négy autót. Korábban a VII. kerületi MSZP-s polgármester három ingatlanát, két autóját és bankszámláját vették zár alá. A majd kétszázmilliót érő magánrepülőgép résztulajdonosa Hunvald felesége. A megvásárlásához felvett hitel fedezete a Hunvaldék százmilliókért felújított keszthelyi villájára bejegyzett jelzálog volt.

Az MSZP-s polgármester jó befektetést látott a magánrepülőgépben – felesége 33 millióval szállt be az üzletbe

Egy informátorunk már korábban jelezte, hogy Hunvald Györgynek, Erzsébetváros február óta előzetes letartóztatásban lévő szocialista polgármesterének nem csupán több ingatlana, nem csupán gépkocsiflottája van, hanem talán még magánrepülőgépe is. A hihetetlennek tűnő információt többször is ellenőrizni próbáltuk az ügyészségen, de mindannyiszor azt a választ kaptuk, a nyomozás érdekei nem teszik lehetővé, hogy erre a kérdésre a hatóság bármilyen tartalmú választ adjon.

Pénteken ismét érdeklődtünk, s ekkor értesülésünket megerősítették. A hír részben igaz. Már annyiban, hogy a Hunvald család közvetett módon valóban társtulajdonos egy 170 millió forintot érő repülőgépben.

„A nyomozási bíró – a főügyészség vagyonfelderítése nyomán – a héten Hunvald György gyanúsítotthoz köthető további vagyontárgyak zár alá vételét rendelte el – mondta el Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. – A bíróság ennek keretében egy repülőgépet és négy személygépkocsit vett zár alá. Ezek a vagyontárgyak formailag más magánszemélyek, illetve gazdasági társaság nevén szerepelnek.”

A bíróság – tette hozzá a szóvivő – ezt megelőzően egy banki folyószámlát, két személygépkocsit és három ingatlant már zár alá vett Hunvald Györggyel kapcsolatosan.

Függetlenül attól, hogy egy repülőgépet is zár alá helyeztek, mégsem állíthatjuk, hogy Hunvald Györgynek magánrepülőgépe is van. Annak ellenére sem, hogy a Hunvald család a repülővásárláshoz hitelt is felvett, s ehhez fedezetül szolgált a százmilliókért felújított keszthelyi villa is, amelyről lapunk számolt be elsőként.

Mindezt a repülőgépet üzemeltető cég egyik igazgatója is megerősítette, aki annak függvényében volt hajlandó részleteket elárulni a Magyar Hírlapnak, hogy sem az ő nevét, sem cégének nevét nem tesszük közzé. Ennek már csak azért is eleget teszünk, mert – más forrásokból is úgy tudjuk – a cég csupán belecsöppent az ügybe, semmi köze ahhoz a bűncselekmény-sorozathoz, amelyek miatt, a megalapozott gyanú beigazolódása esetén, a polgármester akár húszévi szabadságvesztéssel is büntethető a bűnszervezetben elkövetett ingatlancsalások, illetve többek között hivatali visszaélés és hivatali vesztegetés miatt.

– Hunvald Györgynek névlegesen semmi köze ehhez a történethez – mondta a repülőgépeket üzemeltető cég igazgatója.

– Az ügyészség is csupán annyit állított, hogy formailag más személyekhez, illetve céghez kötődnek a zár alá helyezett vagyontárgyak.

– A repülőgép Hunvald feleségével hozható összefüggésbe, aki 25 százalékban résztulajdonosa annak az amerikai cégnek, amelynek nyolcvan százalék része van a mi cégünkben. Ez a cég fizette ki a kilencszázezer dolláros repülőgép önrészét, a vételár 15 százalékát, a többit bankhitelből fedeztük.

– Megtudhatnánk, hogy kik a tulajdonosok még a cégben?

– Az amerikai cég mellett magyar magánszemélyek. Többet erről nem kívánok mondani.

– Már úgy értem, kik magyarok még az amerikai cégben?

– Nem tudom, fogalmam sincs, hiszen offshore cégről van szó.

– Az ügyészség gépkocsikat is zár alá vett. Ezek között volt olyan, amelyik a cégüké?

– Valóban, egy hétmillió forintos autó a cégünk tulajdona, amellyel utasainkat szállítottuk a repülőtérre, illetve onnan a belvárosba. De hát természetesen ez is csak annyiban kapcsolódik a Hunvald családhoz, amilyen részben Hunvald feleségének tulajdona van a cégben. Húsz százalékban.

– Nyilván fizikailag nem lehet csupán a kocsi ötödrészét zár alá helyezni, nemde?

– Valóban így van.

– Mikor vásárolták a repülőt?

– 2007-ben.

– A Hunvald család is használta a repülőt?

– Nem. Soha nem repültek vele. Egyetlenegyszer jöttek el megnézni a gépet. Ez csupán egy üzleti vállalkozásuk volt.

– Ha jól számolom, akkor Hunvald feleségének mostani árfolyamon 33 millióval kellett hozzájárulnia ahhoz az önrészhez, amit a vásárláskor ki kellett fizetni.

– Jól számol.

– A bankkölcsön visszafizetésébe is be kell szállniuk Hunvaldéknak?

– Nem. Azt teljes egészében mi fizetjük. Ezt a pénzt nekünk kell kitermelnünk. (Mi úgy tudjuk, Hunvald György anyagi forrásokat biztosított a repülő üzemeltetéséhez is – a szerk.)

– Mennyibe kerül egy fuvar?

– Egy prágai út például oda-vissza négyezer euróba.

– Kik veszik igénybe utaztatási szolgáltatásaikat?

– Ezt komolyan kérdi!?

– Úgy értesültünk, utasuk volt például Kapolyi László is.

– Nem, soha. Üzleti titoktartás kötelez bennünket, tehát meg sem mondhatnám, kik voltak eddig a kuncsaftjaink.


Bán Károly

Nincsenek megjegyzések: