2009. december 16., szerda

Nagyítás – új lap a konzervatív médiapiacon


December 16-ára datálva lépett a válságtól és az olvasáskultúra hanyatlásától szenvedő médiapiacra egy új hetilap. A címe: Nagyítás; atyamestere Csoóri Sándor; főszerkesztője Csontos János, világra segítője a Közép-európai Kultúráért Alapítvány. A lap fejlécében a tárgya: társadalom, politika, kultúra.

Utoljára az Orbán-kormány idején gründoltak nyomtatott lapot a konzervatív oldalon. A Heti Válasz – a Gondola tejtestvére – azóta a közgondolkodás részévé vált.

Most ismét vettek egy nagy levegőt azok, akiknek módjukban áll az értékőrző világért nem csupán mikroszkopikus méretekben cselekedni. Az új médium neve: Nagyítás.

Csontos János író, költő, publicista, filmes a főszerkesztő. Beköszöntő vezércikkében a Julio Cortázar azonos című regényére és Michelangelo Antonioni – az előbbiből sarjadt – filmjére utal a címválasztás magyarázataképpen. Áttekintvén a mai derékhad szellemi gyökérzetét és (nem kis részben mondvacsinált) problematikáját, kérdésekkel világítja be a lap tervezett pályáját: „Lehet-e egységes kultúrája egy kulturális értelemben következetesen, szisztematikusan szétzilált nemzetnek? (…) Megmutatható-e a szivárvány színeiben pompázó kulturális pluralizmus a sáncait minden ’betolakodó’ ellen védő kizárólagosság ellenében? Van-e garancia arra, hogy nem ismét kizárólagosságok váltják egymást? Létezhet-e közös nyelv, közös agy, közös szív? Van-e esélye, hogy a XXI. század első évtizedének végén mindennemű hátsó szándék nélkül feltehessük a kérdést: mi az ember, mi az európai, mi a magyar? S vajon győzzük-e mindezt bölcsességgel, türelemmel, fixírrel és fotópapírral?”

A lapnak írást adott többek között Mádl Ferenc és Granasztói György, Vathy Zsuzsa és Temesi Ferenc. Prózával jelentkezik Tóth Erzsébet és Grendel Lajos, verssel Szőcs Géza és a Kilencek (közül az élő nyolcak).

Izgalmas irodalomtörténeti momentumok is helyet kaptak a hasábokon. Ismeretlen Weöres Sándor-versek és Szentkuthy Miklós kiadatlan regénye. Nem hiányzik a kritika sem.

Kaland ez a 28 oldal. Bőven buzgó energiaforrás kívántatik, tartani az első szám színvonalát.

A Gondola mélyen hisz abban, hogy a sajtó csak akkor lehet jó, ha sokszínű. A Nagyítás visszaadhat a magyar sajtónak egy az Élet és Irodalom elszürkülésével sajnálatos módon odalett tónust.

Hajrá, Nagyítás, gyűjtsed és szórd szét a fényt a te optikáddal!

Nincsenek megjegyzések: