2010. január 20., szerda

„Anyád!” – Az MSZP megmondja, merre van Európa
Néző László jegyzete
2010. január 19. 14:59


Nézõ László
Európába, de mindahányan! – talán még olvasóink is emlékeznek Csengey Dénes szavaira, felemelt mutatóujjára... Lehet, akkor még maga Csengey sem tudta, mit jelent ez az Európa, s merre lehet vajon, de azt ő is, s mindannyian éreztük: nem tudjuk, mi az, de jó lehet nagyon, s piszkosul vágytunk arra az Európára, ami talán csak a mi képzeletünkben élt.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel
Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Csiripelés Twitter-re Küldés e-mailben
Persze földrajzórán megtanultuk, hogy valójában mi Európában élünk, a történelem viszont arra tanított: vannak európaiak, de vannak még európaibbak. Na, ez utóbbiak szerettünk volna lenni mi is.

Csengey felemelt mutatóujja óta aztán el is indultunk efelé a képzelt Európa felé. Persze nem szedtük fel a sátrainkat, nem pakoltuk lóra gyerekeinket, asszonyainkat, mint egykor eleink, utunk csak képletes volt, s amilyen mértékben közeledtünk Európa felé, úgy közeledett az is hozzánk. Sokat kacskaringóztunk, néha megálltunk, néha eltévedtünk, s visszafordultunk, hanem aztán csak megérkeztünk, s megérkezett belénk Európa is.

Egy darabig kinéztek ugyan bennünket, mint cigányt a diszkóból, de immár ott vagyunk mi is, benne a tutiban, bent vagyunk a klubban, amire oly nagyon vágytunk. Persze még azért óvatosan bánnak velünk, külön asztaltól bámuljuk a fényes táncparketten a gazdagabb öltözetű párokat, s ha pezsgőt szolgálnak fel, nekünk biztos a silányabb jut. De ott vagyunk, s majd jut egyszer talán a finomabb nedűből is.

Szóval bent vagyunk, vagy legalábbis eddig ezt hihettük. Most viszont az MSZP összezavarta a fejünket: lehet, hogy mégsem? A szocialisták egyik óriásplakátjáról ugyanis megtudhatjuk, hogy „Európa balra van”. Ebből pedig logikusan következik, hogy ha valami balra van, akkor nem lehet ott, ahol éppen mi vagyunk, hiszen akkor azt kellene mondani: Európa itt van. De nem, balra van az, állítja az MSZP.



Azt most hagyjuk, hogy az általam látott plakáthoz képest – Blaha Lujza tér – balra nem annyira Európa van – jelesül éppen a Keleti pályaudvar, ami éppen furcsa asszociációkat kelthet az emberben –, hanem nézzük csak, mit jelent ez a poszter. Ha a térképen nézzük, Európa egyik, gazdagabbik fele tényleg balra van, de ha a földrajznál tartunk, éppenséggel jobbra is Európa van, fent is, meg lent is. Értem én, hogy a szocialisták azt akarják ezzel mondani, hogy az az általunk húsz évvel ezelőtt elképzelt-vágyott Európa még mindig balra van tőlünk, hiszen, valljuk be, nem feltétlenül a Balkánra vágytunk akkor sem.

Az is érthető, hogy ők úgy gondolják, Európa, a szellemi Európa szerintük baloldali képződmény, s természetesen ők képviselik itt ezt az európaiságot, magyarán ők európaibbak, mint mi, bőgatyás jobboldaliak. Hanem azon azért elgondolkodhatnának, hogy ha Európa még mindig balra van, akkor mi az öreg istent csináltak itt nyolc évig, amikor egyfolytában balra rángatták a kormányt? Csak nem megfordult a szekerünk végül, s már azt sem tudjuk, mi merre van?

De lássuk csak, milyen is az a bal Európa, ahová ezek irányítanának bennünket! Hogy Gyurcsány Ferenc milyen példát mutatott Európából, azt mindenki tudja. Ezek szerint Európa a hazugság, a csalás, az elhallgatás, az erőszak világa. Kár, hogy az az Európa, amelyik tényleg balra van, ehhez segítő kezet is nyújtott neki.

De van itt egy másik, nagyon európai szocialista is. Szanyi Tibornak hívják. Ő annyira európai, hogy az előző ciklusban a parlament európai integrációs ügyek bizottsága tagja volt, jelenleg pedig az európai ügyek bizottsága, sőt az európai uniós ügyek albizottsága is büszkén tudhatja tagjai sorában. Négy nyelven beszél ő ráadásul, szóval nála európaibbat csak festeni lehetne. Szanyi, aki már korábban is jelét adta nagyfokú európaiságának – neki Orbán felesége „ellik”, a köztársasági elnök meg gyalázatos alak –, most aztán tényleg megmutatta, merre hány méter, milyen is az az általuk képviselt Európa.

Történt a minap, hogy az egyik fórumon valaki beszólt Szanyinak, magyarán seggfejnek nevezte. Ez sem túl európai, elismerem, de hát egy politkus, ha nem akar ilyet hallani, ne fórumozzon. Ott különb dolgok is megesnek az emberrel. Szanyi erre, ahogyan ezt Európában tanítják szerintük, így felelt: „Az anyád és te vagytok seggfejek!”

Nos, ha ez az az Európa, ami balra van, akkor tényleg legfőbb ideje, hogy jobbra forduljunk.

Ott talán nem lövik ki a szemünket a rendőrök, nem hazudnak és nem anyáznak a politikusok.

Az MSZP meg csak rángassa azt a képzelt kormányt, amerre akarja. Egyszer csak észreveszik, hogy az elvtársak már a kerekeket is kilopták a kocsijuk alól!

Az anyázást még Szanyi Tibor is túl durvának tartja
2010. január 20. 00:03


MNO - NL
Szanyi Tibor szocialista politikus elnézést kért az anyázásért, s visszautasítja, hogy ő lenne a szerzője az Orbán Viktor feleségével kapcsolatban neki tulajdonított „ellés” kifejezésnek.

Szanyi Tibor az MNO-n megjelent jegyzet kapcsán kereste meg szerkesztőségünket, amelyben szóvá tettük, az MSZP-s politikus, nem éppen európai módon, az őt szidalmazó egyik hozzászólónak így válaszolt: „Az anyád és te vagytok seggfejek!”

Szanyi, mint levelében írja, a Nolblog.hu-n szereplő blogjában – ahol az említett szöveg is megjelent – a vendégjoggal visszaélőket erélyes házigazdaként kezeli, de utólag maga is túl durvának ítélte a visszaszólást, s ezért pár sorral lejjebb bocsánatot is kért.

A politikus közlése szerint az Orbán Viktor feleségével kapcsolatos és helytelenül hozzá kötött „ellés” szó szerzője nem ő, hanem egy nick az Index fórumáról, akit „meglehetősen harcosan utasított el” annak idején. Ez utóbbi ügyben igaza van Szanyi Tibornak, s ezért elnézést kérünk tőle.

Nincsenek megjegyzések: