2010. január 24., vasárnap


„Magyar Arc” – kitört a nemzeti érzés a nagyobbik kampánylapban


Gerő András liberális történész, hajdan az SZDSZ-hez igen közel állt ember, aki az MSZP–SZDSZ-koalíciótól „Habsburg Intézet” alapítására kapott (elsősorban anyagi) lehetőséget, most „Magyar Arc” kiállítást javasol – a Népszabadságban. Hiába, nagy dolog a kampány.

Gerő András hosszú és részletes javaslatban valami 86-szor szerepel a „magyar” szó. Lajstromba szedve itt minden, ami magyar, kezdve a magyar nyelven, bezárólag a magyar mitológiáig. Hirtelen azt hinné az ember, Gerő leigazolt a Jobbikhoz.

Érdekes módon most, a kampányban, a hatalmas néphülyítő ringlispíl forgatásába szállt be a Habsburg-történész. Most, amikor az MDF összenő az SZDSZ-szel, és mindkettő betagozódik az MSZP-világba, most ad hatalmas felületet a Népszabadság a magyar nemzettudatot és nemzeti büszkeséget erősítő „tervnek”.

Gerő mindenesetre alapos munkát végzett: összelapátolta a szőregi rózsatőtől a bocskai kabáton át a nyurga pontyig mindazt, ami (kampányban) magyar.

Keserű szájízzel olvastuk 16 számozott témakörből ezt a hármat:

„10. témakör: Magyar találmányok

Ebben az esetben a döntő szempont az, hogy egy-egy találmány MAGYAR származású ember nevéhez kötődik. Ehhez persze nem szükséges az, hogy a MAGYAR közönség pontosan tisztában legyen a feltaláló személyével, de éppen azért, mert egy ilyen kiállítás a nemzeti identitást nem csak leképezni, hanem ösztönözni is akarja, kifejezetten indokolt ezek felmutatása. Az sem szempont, hogy a későbbiekben egy-egy MAGYAR emberhez kötődő találmány adott esetben másokhoz vándorolt. Ebbe a sorba beleilleszthető lenne a gyufától a golyóstollig, a helikoptertől a dinamóig, a számítógéptől a hidrogénbombáig sok minden. (A tematikai blokk előzményének tekinthető az „Álmok álmodói”, egykor a Millenárison időlegesen létezett kiállítás.) De a MAGYAR találmányok sorába venném be azt is, ami nem tárgyi, hanem szellemi innováció volt, így például az euklidészi világkép megkérdőjelezését is, ami a Bolyaiak nevéhez kötődik.
11. témakör: Magyar Nobel-díjasok

Külön blokkot képeznék a magyar származású Nobel-díjasok tevékenységének és személyének bemutatására. Nagyon fontos és kívánatos, hogy a magyar identitás számára büszkeség tárgyává tegyük a személyes teljesítménnyel elért sikert. S akár adott esetben azt is, hogy ennek a személyes sikernek a záloga, garanciája éppen az volt, hogy valaki elhagyja az országot. Nem a történelmünket kell utólag megváltoztatni, hanem saját identitásunkat kell formálni. Mert ha jól formáljuk az identitásunkat, akkor történelmünk sem lesz önismétlő.
12. témakör: Világhírű Magyarok

Magyarország nagyon sok olyan embert adott a világnak, akik különféle területeken megérdemelten nagyon sikeressé váltak. Fotósoktól, íróktól, képzőművészektől, építészektől filmrendezőkig, muzsikusokig, olimpiai bajnokokig, futballistákig terjed a sor. Megérdemlik, hogy teljesítményük okán ők is a nemzeti identitás szerves részévé váljanak.”



Sajnos a történész Gerő elfelejtkezett róla, hogy e tárgyban volt egy igen sikeres kiállítás Budapesten 2001–2002-ben, amit a Medgyessy-kormány beiktatása után azonnal szétszedtek és eltüntettek. Mára nyoma sincs az Álmok álmodói – Világraszóló magyarok kiállításnak, ha a gusztustalan rendőrségi és bírósági eljárásoktól eltekintünk.

Nincsenek megjegyzések: