2008. október 30., csütörtök

Kikért fáj leginkább Gyurcsány szíve?


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint majdnem teljesen biztos, hogy lesz parlamenti többsége a költségvetés elfogadásának, amely tartalmazza a napokban bejelentett intézkedéseket.
A miniszterelnök erről a Magyar Televíziónak adott interjújában elmondta: véleménye szerint a megszorítások mindenkit érintenek, de nem egyformán. Mint mondta, legrosszabbul a menedzserek és a tulajdonosok járnak, majd a sorban a közalkalmazottak és a piacon dolgozók következnek. Szerinte több tízezer munkahely fog megszűnni. Mint mondta, "értük fáj leginkább a szívem." Hozzátette: a legkevésbé azok érzik meg a válságot, akiket a szociális rendszer véd. Ezzel összefüggésben azt mondta, nem kurtítják meg a gyermekekkel kapcsolatos támogatásokat, hanem növelni fogják és nem vágják vissza a lakhatási támogatást sem.

Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, hogy a Világbank, az Európai Unió és az IMF vezetői reformokat, köztük a nyugdíjrendszer átalakítását szorgalmazták, azt válaszolta, nem lát azonnali és sürgető kényszert a reformokra. Nem szeretném, ha Magyarországon az IMF vagy a Világbank csinálna politikát. Azt nekünk kell - szögezte le a kormányfő.

Az elmúlt 8 évtized legnagyobb gazdasági válságában a rossz hitelek kiváltására használná a magyar kormány a Valutaalap pénzét - legalábbis erről beszélt Gyurcsány Ferenc kormányfő. Az IMF hitellel nem növeljük Magyarország hitelállományát, hanem garanciát képeztünk arra, hogyha bajban lennénk, legyen hova fordulnunk - mondta a közszolgálati televízió esti műsorában Gyurcsány. A miniszterelnök hozzátette, hogy a készenléti hitel felhasználásáról Magyarország dönt, a Nemzetközi Valutaalap nem szól bele a kormány és a parlament döntéseibe.

xxx

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc szégyenpadra ültette az országot a Nemzetközi Valutaalaptól kért hitellel: Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, amely arra kényszerül, hogy az IMF-től hitelt vegyen fel. Szijártó Péter szóvivő Gyurcsány Ferenc tévéinterjújára reagálva azt mondta: a kormány a megszorításokkal brutális támadást intéz a nyugdíjasok és a közszférában dolgozók ellen: 2 millió kiszolgáltatott ember közvetlen kárvallottja lesz azoknak a megszorító intézkedéseknek, amelyekről kiderült, hogy nem az IMF erőltette Magyarországra, hanem a kormány saját ötletei.

Az SZDSZ nem tartja elegendőnek a kormányfő által ismertetett intézkedéscsomagot, úgy véli: nem lehet megkerülni az államháztartás reformját. A KDNP szóvivője szerint Gyurcsány Ferenc hiénák karmaiba löki Magyarországot, még unokáinkat is eladósítja, és arcátlan, hogy ezt hazafias tettnek tünteti fel. Az MDF elnöke bocsánatkérést várt volna a miniszterelnöktől a tévéinterjúban, amiért ilyen nehéz helyzetbe került az ország.
Fotó: OrientPress Hírügynökség

Nincsenek megjegyzések: