2008. október 30., csütörtök

Kondorosi-Brown Róbert
Az MSZP mondja meg, milyen Fidesz kell


Még a kilencvenes évek elején keltett nevetséget, hogy az állami televízióban egy – állítólag körömletépő – ávós főtiszt gyermeke mondta meg: milyen MDF-et szeretne. Az ávóscsemete természetesen nem az MDF-nek, hanem egy másik pártnak volt a tagja.

Korábban is tagja volt eme csemete (az) egy Pártnak, akár akkoriban is megmondhatta volna, milyen legyen a rendszerváltó szervezet. Sokkal könnyebb úgy pártállami politikát folytatni, majd ezt a pártállamot – legalábbis látszatra – lebontani, ha maga az állampárt mondja meg, milyen legyen az ellenzéke.

Ez az üdítő állampárti gyakorlat máig fennmaradt.

Egy rokonszenves fiatalember, bizonyos Nyakó István a hétvégén buzgón részletezte, milyen Fideszt szeretne. Mondani sem kell, Nyakó elvtárs nem a Fidesznek, hanem egy másik pártnak a tagja. Ő kívülről mondja meg, milyen legyen az ellenfél. Tudniillik a demokrácia is szebb akkor, ha az állampárt, legalábbis annak utóda rajzolja meg, milyenné alakítsa önmagát az egykori rendszerváltó erő.

Lássuk Nyakó elvtárs intelmeit.

”Az MSZP azt várja, hogy a Fidesz megszavazza a közpénzügyi törvény önkormányzatokra vonatkozó passzusait.” „Magyar” Szocialista Párt? Akkor megtanulhatna magyarul a szóvivője. „Azt várja, hogy a Fidesz szavazza meg…” Az igekötőt máshová kellett volna biggyesztenie; igaz, akkor a parancsoló jelleg még jobban kidomborodott volna.

Az enyhén zavaros mondat is világossá teszi: a Fidesznek nem a szavazóit kell képviselnie a parlamentben, hanem az MSZP-t. Ez egyébként szellemileg is könnyebb: nem kell gondolkozni, mi lenne jó a választóknak: majd Párt megmondja. Mint mindig.

”A szocialista politikus szerint eljött az ideje, hogy a Fidesz végre a parlamentben is együttműködő legyen, és a mostani világgazdasági helyzethez méltó felelősséggel álljon a törvényalkotói munkához is.”

Ki legyen együttműködő? Nem az MSZP. Hanem a Fidesz. Ne vitatkozzon az a Fidesz. Nem azért van a parlament, hogy vitatkozzanak benne. Az együttműködés kedvéért állították fel azt a sokktornyú palotát.

És! ”Méltó felelősséggel” – fogalmazott Nyakó. Ő, aki méltó felelősséggel szolgálja évek óta az „Elkúrtuk, nem kicsit, nagyon” politikát.

”A legnagyobb ellenzéki párt remélhetőleg belátta, hogy a jelenlegi helyzetben a pártérdekeknél fontosabb az ország és lakóinak érdeke" - mondta Nyakó.

Az a nehézfejű legnagyobb ellenzéki párt – tehetnénk hozzá.

Hát lássa már be, hogy mi az ország érdeke! Nyilvánvalóan az, amit a Párt mond! Mint mindig.

”Hozzátette: az MSZP továbbra is tartja magát az egyoldalú tűzszünethez, és csak olyan témákban tart sajtótájékoztatót, amelyek az ország javát és a nemzeti összefogás erősítését szolgálják.”

Mint mindig! – mondhatjuk megint. A nagy országérdek-szolgálók csak ötszörösen adósították el az államot az utóbbi hat évben, holott hatszorosan is eladósíthatták volna. „Hozzátette: ennek biztató jele, hogy Orbán Viktor csatlakozott Gyurcsány Ferenc javaslataihoz, és a miniszterelnök után ő is kérte a német kancellár és a francia elnök támogatását, hogy az Európai Központi Bank valamennyi uniós tagállamra terjessze ki a pénzügyi biztonságot szolgáló intézkedéseit.”

Nyakó bácsi tehát egy piros pontot is beírt Orbán nebulónak, sőt a buksiját is megsimogatta.

”Mint mondta, a szocialisták azt remélik, hogy Orbán Viktor azokban az ügyekben is együttműködési készséget mutat majd, melyekben érdemi befolyása lehet, és amelyekkel a Fidesz itthon, közvetlenül is tehet az országért.”

Azaz ne kérdezgesse a Fidesz, ki volt az a „Gyurcsányi”, akit 2002 nyarán a bankbotrány két szereplője emlegetett, hogy a „sz...r papírok” ügyét simítsa el. Ne feszegesse a Fidesz Gy. F. elévült adóbűnügyét. És ne kérdezze meg, hogy Gy. F. bocsánatot kért-e már attól a zsidó családtól, amelyiknek a nyilasok által is, majd a szocialisták által is elvett házában lakik. És ne emlékeztesse Gy.-F.-et arra, hogy „végighazudták az elmúlt másfél-két évet”, és hogy a szabad demokratákkal együtt 2002 és 2006 között tönkretették az országot. Ne vonja felelősségre a Fidesz Gy. F.-et azért, mert 2006. augusztus 20-án hagyta, hogy vihar oltsa ki a tűzijáték több nézőjének életét. Ne sürgesse a Fidesz a felelősségre vonását azoknak, akik 2006. október 23-án viperával és gumilövedékkel okoztak súlyos sérüléseket alapvető emberi jogaikat gyakorló európai uniós állampolgároknak.

Mindezek - és egyebek - fölött hunyjon szemet a Fidesz.

Ez a méltó felelősség.

”Nyakó István szerint sikeres volt a baloldal és kormány törekvése, hogy a pártok öncélú viaskodását végre váltsa fel az ország hosszú távú érdekét szolgáló nemzeti összefogás.”

Összefogás… Méghozzá nemzeti.

A Hazafias Népfront megalakítói is ezt sürgették egykoron. Húszmilliárd dolláros adóssághegy, Bős-Nagymaros, gazdasági elmaradottság, fokozódó népességfogyás lett a következménye.

”A nemzeti csúcs sikere, a gazdasági élet vezetői és a parlamenti pártok többsége által ott felmutatott széleskörű együttműködési készség után végre a Fidesz is csatlakozni látszik a közös nemzeti törekvésekhez” – kanyarított jól ívelt, populista vörös farkat bornírt nyilatkozata végére Nyakó elvtárs.

”Széleskörű együttműködés”… „Csatlakozni”… „Közös nemzeti törekvések”… „Megbonthatatlan barátság”… „Dicsőséges Vörös Hadsereg”… „Hős felszabadítók”… „Szocialista brigádmozgalom”… „A munkaverseny győztese”… „A nemzeti csúcs sikere”… „Szombati műszak”… „Együttes erőfeszítés”… „Párt- és állami vezetők”… „Felmutatott széleskörű”… „A gazdasági élet vezetői”… „Szoros elvtársi, baráti”… „A parlamenti pártok többsége”… „Vállhoz a vállt”… „Együttműködési készség”… „Széleskörű”… „Közös”… „Szoros”… „Hősi”… „Társi”… „Elv-”… „Csatl-”… „Szoc-”… „Dics-”…

Nincsenek megjegyzések: