2008. november 27., csütörtök


Orbán: három a kötelesség

A szociális katasztrófa veszélye is benne van a költségvetésben - erről beszélt tegnap a Magyar Hírlapnak és az Echo Tv-nek adott parlamenti interjújában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A politikus nem sok esélyt lát az előre hozott választásokra, de a Fidesz ettől függetlenül továbbra is a gyors változás politikáját képviseli.

-   Mi a véleménye a jövő évi költségvetési tervezetről?

-   Az, hogy veszélyes ösvényre viszi Magyarországot. Az, hogy nem az európai úton próbáljuk kezelni a válság kihívásait, és általában nem azt tesszük, amit a többiek, hanem az ellenkezőjét, és ez olyan kockázatot jelent, amelyet a választópolgárok még fel sem tudnak becsülni. A költségvetés magában hordozza, hogy negyedmillióval megnő a munkanélküliek száma, és a felborul szociális egyensúly. Most még túlzásnak tűnik, de egy szociális katasztrófa lehetősége is benne van a számokban. Le akartuk beszélni a kormányt erről a politikáról, beadtuk a módosító indítványainkat is, de nem találtunk meghallgatásra.

-   Mi a véleménye, hogy az SZDSZ mégis támogatja a költségvetést?

-   Már kiismertük őket, ám mindig optimista vagyok, ezért csalódottság van bennem. Az ember mindig csalódik, ha hazugsággal találja szemben magát. Sosem esik jól, ha az átverések, a simlizések, a sunnyogások aránya növekszik a világban. Hiszek abban, hogy valaki képes a rossz szokásával szakítani, de ez most nem az SZDSZ. Az MSZP-vel kötött megállapodása nem az országról, hanem saját embereiről, a hatalomban maradásukról szól. Egy olyan költségvetés, amely az uralkodó elitet és a kormányt akarja menteni az ország helyett, mindig veszélyes.

-   Mit tud tenni a Fidesz a jelenlegi helyzetben?

-   Három kötelességünk van. Az első, hogy tartsuk az emberekben a lelket. Ne adják fel, akármilyen nehéz is a helyzet, ránk mindig számíthatnak. Mi tudunk egy másik gazdaságpolitikát, amely kivezet ebből a helyzetből. A második kötelesség az önkormányzatokban mindent megtenni, hogy megvédjük az embereket a kormány rossz politikájától. A harmadik fontos teendőnk, hogy a parlamentben becsületesen harcoljunk, adjuk be indítványainkat. Ilyen a kétszáz fős Országgyűlés kialakítása, az állami vezetők fizetésének kordában tartása, az állami cégvezetők 40-50-60 milliós fizetésének visszanyesése. Világossá kell tenni: nem ülhet külön csónakban a kormány és az ország, lehetetlen, hogy ők nem osztoznak a nép sorsában. Az idő a mi oldalunkon van, előbb-utóbb ez a politika érdemli majd ki az emberek többségének bizalmát.

-   Mennyi esélyt lát most az előre hozott választásokra?

-   A remény hal meg a legvégén. Nagy tétekben azért nem szabad fogadni erre, de az országnak a mihamarabbi változás az érdeke. Függetlenül attól, mekkora most az esélye, mi továbbra is a gyors változás politikáját képviseljük.
(Pindroch Tamás, Magyar Hírlap)

Nincsenek megjegyzések: