2009. január 31., szombat


GRÁF ELISMERTE: GYURCSÁNY TERMŐFÖLDET ADNA AZ ARABOKNAK
2009-01-30 13:45 Belföld

Valójában nem csak élelmiszert, hanem állami tulajdonban lévő termőföldeket ígért a Perzsa-öböl menti államoknak Gyurcsány Ferenc múlt heti látogatásán Ománban és Katarban.

A miniszterelnök szerint az élelmiszerre rászoruló arabok Magyarországon földet bérelnének, melyeken gabonát termelnének, cserébe gázzal és olajjal fizetnének - a hírt a Népszabadság is közzétette, de ezt Gráf József agrárminiszter is megerősítette ma reggel az Magyar Televízió Napkelte című műsorában. A tárgyalás részleteit ugyanis holnap osztja meg a miniszterelnök Gráffal, akinek a konkrét program kidolgozása, valamint az arabokkal való egyezkedés lesz a feladata.

Az arabok az agrártárca által bevezetni kívánt új egységes mezőgazdasági támogatási rendszernek (SPS-nek) köszönhetően pedig tetemes uniós agrártámogatásokat is elorozhatnak a magyar gazdák orra elől.

Az agrártárca által bevezetni kívánt új agrártámogatási rendszer szerint ugyanis - amit az Alkotmánybírósághoz küldött előzetes normakontrollra Sólyom László államfő - az uniós pénzek már nem a föld tulajdonosát, hanem a föld bérlőjét fogják megilletni. A Heti Válasz által megkérdezett szakértők szerint a kormány csak a Nemzeti Földalap kezelésében lévő termőföldből tudna juttatni az araboknak. A magyar állam tulajdonában, a Nemzeti Földalap kezelésében jelenleg több százezer hektárnyi gabonatermelésre alkalmas földterület van.

forrás: hetivalasz.hu

Nincsenek megjegyzések: