2009. február 25., szerda

Gyurcsány újabb győzelme: Szili a száműzetést választja


Miközben az ország torkig van Gyurcsánnyal, a kormányával és a pártjával, maga a hőn utált vezér módszeresen építi birodalmát. A közeli MSZP-elnökválasztás előtt fontos győzelmet könyvelhet el: Szili Katalint sikerült rávenni, hogy vonuljon vissza Pécsre. Az MSZP igen kevés általános szimpátiának örvendő arca közül az egyik elmenekül az országos politikából.

Szili Katalint egyhangúlag, feltétel nélkül választotta kedden pécsi polgármesterjelöltjének az MSZP városi szervezetének küldöttértekezlete. Mint Kocsi László az éjszakába nyúlt pécsi MSZP-ülés végén bejelentette, „az MSZP pécsi szervezete támogatja mindazokat a célokat, amelyeket Szili Katalin megfogalmaz Pécs megújítása érdekében.”

Ezt nehéz másként értelmezni, mint a pécsi MSZP totális behódolását Szili előtt. Ebben benne lehet Gyurcsány Ferenc keze is, aki ezt a mézet ajánlotta föl a jelenleg legmagasabb közjogi méltóságban lévő szocialista politikusnak – és információink szerint a másik kezében botot tartott közben. (Valószínűleg suhogtatta is, mert Brüsszel azért kívánatosabb úti cél lehetne a Kossuth térről, mint Pécs. Tetejébe nemcsak EP-választások vannak, hanem nagyköveti posztokat is osztani készülnek mostanság…)

Az Országgyűlés elnöke a köztársasági elnök utáni legmagasabb közjogi méltóság, és Szili Katalin közmegítélés szerint nem töltötte be rosszul ezt a tisztséget. Ebből a székből pécsi polgármesternek jelentkezni: óriási bukás. Olyan bukás, amelynek egyszerűen nincsen „párton kívüli” magyarázata.

Mit nyerhet cserébe a házelnöki tisztségért Szili?

Egy időzített bombára ülhet. Pécs városa ugyanis elszúrta a 2010-es „Európa Kulturális Fővárosa” projekt minden elszúrható elemét. Azért szúrta el, mert a helyi MSZP veszekedős, békétlen, belháborús társaság. (Na ebben kap szabad kezet a „rendezésre” Kocsi László ígérete szerint.)

Csakhogy ha a helyi MSZP-t rendbe tudná is tenni, Szilinek ezzel nem oldódna meg semmilyen komoly gondja sem. Ugyanis bizonyos MSZP-seket nem fog tudni lecserélni a pécsi közgyűlésben, tehát valójában (részben morgó, de) leválthatatlan alakok élén kényszerül kormányozni egy várost (ami mégiscsak több, mint egy helyi pártszervezet).

Ráadásul Pécset az elmúlt években jelentős adósságokba verte a baloldali városvezetés, úgyhogy tág mozgástérről szó sem lehet.

Mindezek tetejébe még az sem biztos, hogy Szili Katalin megnyeri a polgármester-választást májusban.

Ami viszont a júniusi EP-választás főpróbája, és a kis vereségre is olyan szüksége van az MSZP-nek, mint egy falat kenyérre.

Végeredményben Gyurcsány Ferenc óriási győzelmet aratott.

1. Megszabadul Szilitől.
2. Ha Szili Pécsett győz, akkor az MSZP-nek lendületet ad az EP-választásra.
3. Ha Szili kicsit veszít, azzal gyengül a pozíciója, viszont „véráldozatával” Gyurcsányt erősíti.
4. Ha Szili nagyot veszít, akkor akár a házelnöki tisztségből is meneszthető.

Általában pedig intő jel mindez: ha így bánik Gyurcsány a pártja vezető – és népszerű! – figuráival, akkor mire lesz képes a nem MSZP-tagokkal a hatalom megőrzése érdekében?

Nincsenek megjegyzések: