2009. március 31., kedd

"...Magyarországon baloldalinak lenni: szégyen" - TGM éles kritikája


Befejezett tény, hogy az MSZP, az SZDSZ és az MDF által képviselt neokonzervatív gazdaság- és társadalompolitika összeomlott, és a végét járja az a három parlamenti párt is, amelyet – tévesen – "baloldalinak" szokott nevezni a magyarországi sajtó - írja közleményében TGM.

A baloldali identitású választóknak két lehetőségük van az európai választásokon: vagy otthon maradnak – ami a még megmaradt demokrácia szemszögéből nem kívánatos és nem örvendetes –, vagy pedig az új Zöld Baloldalra szavaznak. A Zöld Baloldal (némelyeknek túlságosan radikális, másoknak nem eléggé.

Mi most többet nem kérhetünk a baloldali választóktól, mint azt: nyilvánítsák ki baloldali önazonosságukat, identitásukat, nehogy az a látszat keletkezzék, hogy Magyarország jobboldali ország, amelyben a dolgozók, a munkanélküliek, a nyugdíjasok, a segélyre szorulók, a kisgyermekes családok, a betegek, a nők, az etnikai és felekezeti kisebbségek, illetve a felekezeten kívüliek és a vallástalanok érdekeit és méltóságát nem védi és képviseli senki. Nehogy az a látszat keletkezzék, hogy senki nem törődik a szmog, a szeméthegyek, a szennyezett víz, föld, levegő, az aszályok és áradások, az elviselhetetlen hőhullámok kérdéseivel. Nehogy szó nélkül maradjon a növekvő szegénység, az eladósodottság, a kilakoltatás, a civilizáció és kultúra minimumáról való kényszerű lemondás borzalma.

Nem a saját érdemünknek fogjuk tulajdonítani, ha a baloldali választók – akár dacból! – ránk adják a szavazatukat, hanem annak, hogy a baloldali identitású, érzületű honpolgárok éppen elvesztették –egyébként már rég eladott – politikai otthonukat. Ameddig az MSZP (sőt: az SZDSZ-MDF) testesíti meg Magyarországon "a baloldalt", addig Magyarországon baloldalinak lenni: szégyen. Ezt a szégyent hárítsuk el most közösen magunktól. A leghatározottabban, minden elemében elutasítjuk a legújabban Bajnai Gordon (korábban a Reformszövetség, Bokros stb.) nevével jelzett szociális leépítési programot, amely erkölcsileg elvetendő, társadalmilag robbanékony, közgazdasági szempontból abszurdum.

Viszont ugyanilyen határozottan támogatjuk a szakszervezetek fölhívását a megszorítások ellen – és támogatjuk a szakszervezetek április 18-ai tüntetését is. Meg kell akadályozni, hogy a kormányzat és az uralkodó osztály akár gondolni is merjen ennek a gaztettnek a végrehajtására. Mindenben az igazságosság hívei vagyunk és maradunk. Minden baloldalinak életkérdés, hogy hallathassuk a hangunkat, amikor "a baloldali hatalom" (amely csak hatalom, de nem baloldali) elveszti részben örökölt, részben bitorolt befolyását. Mi most egyelőre az új, nyilván szerény és elszigetelt, de valóságos baloldali ellenzék létrehozására teszünk javaslatot.

Tamás Gáspár Miklós
a Zöld Baloldal listavezető

Nincsenek megjegyzések: