2009. március 27., péntek


Casting

Mottó : "Mi Gyurcsányunk, ki vagy a Parlamentben, szüntettessék meg a te neved, lázadjon már fel a te országod, és töröltessék el a te akaratod, miképpen a Pártban, azonképpen itt a földön is. Mindennapi kenyerünket ne herdáld tovább, és már megbocsáss, de mi nem tudunk neked megbocsátani. Ne vígy minket az államcsődbe, és szabadíts meg magadtól. Mert nem tied az ország, csak a hatalom, dicsőség nélkül, és remélhetőleg az sem soká. Ámen !" ( Ghost - Pécsiujsag.hu )
Senkinek ne legyen kétsége, Gyurcsány Ferenc biztosan marad. A szelleme továbbra is kísérteni fog, történjék is bármi meglepő Abszurdisztánban. Miután demokráciáról itt rég nem beszélhetünk, már-már szinte szórakoztató az a tragikomédia, ami jelenleg ebben a posztkommunista viccországban történik. Az "egyedül kormányképes" szocialisták ( karöltve az álellenzéki szadistákkal ) továbbra sem adják fel a játszmát ( egyetlen sikeres projektjük a hatalom megszerzése és megtartása bármi áron ), és továbbra is lázasan keresik az új miniszterelnököt. Egy olyan, rövid pórázon tartható strómant castingolnak, aki az elkövetkező szűk egy évben hajlandó elvégezni a mocskos mészárosmunkát. ( Kormányprogram természetesen nem alapfeltétel, a brutális megszorításokhoz nem is kell ) Már az sem baj ha nem ló, legalább nyerítsen ... ( Meg fogják találni ) Amúgy nem is csoda, hogy azok a jelöltek, akikben mocorog még az önbecsülés minimuma - például Surányi György, nem is kérnek ebből a lehetőségből. ( A forradalomtagadó Glatzról, a Biszkúhóhér-családtag bankárról vagy az Amway-ügynök Vértes-féle senkikről szerintem beszélni sem érdemes )

Felesleges túlmagyarázni, az egész színjáték csak a hatalom megtartásáról ( legalább annak meghosszabbításáról ) szól. Hiszen valójában semmi sem változik - azon kívűl, hogy a ( dróton mozgatott ) új kormányfőt a továbbiakban már nem Gyurcsány Ferencnek hívják ( szinte mindegy, végül ki lesz ), esetleg lecserélik a régi tárcavezetőket. ( Mondjuk egyikért sem kár ... ) Ennek a gyökérnélküli társaságnak gyakorlatilag csak arra lesz mandátuma, hogy kamikáze-módra végrehajtsa az MSZP-SZDSZ háttérkoalíció utolsó parancsait.
Van ennek a szánalmas agóniának értelme ?

Hogyne. A szocialisták szempontjából 'mi az hogy, nagyon is. Addig húzzák, ameddig csak lehet. ( Az SZDSZ-nek szerintem már mindenképpen "annyi" ) És gondoljuk csak meg - tudva, hogy egy érzéketlen bankár vezetésével mi várhat még ránk, teljesen logikus, hogy a szocialisták mindenképpen megpróbálják szétválasztani a "direkt" Gyurcsány-korszakot regnálásuk utolsó időszakától. Sajnos a politikai emlékezet szavatossága néhány hónap, így joggal gondolhatják, hogy a vágóhídra terelt nemzet - legalábbis annak egy része - elfelejti addigra a szociálliberális aljasságok legjavát. És jövő ilyenkor Mari néni szomorúan fogja megállapítani, hogy "ennél a csúnya Bokrosnál ( vagy valaki más, tök mindegy : szabadon behelyettesíthető bárkivel ) még a Feri is jobb volt ..."
Kérem szépen, hát erről van szó.

Amikor az öszödi beszéd napvilágra került, egy hetet sem adtam Gyurcsánynak. Azt gondoltam, ilyen teherrel csak napokig maradhat miniszterelnök. Tévedtem, azóta csaknem három év telt el. Józan ésszel azt mondanám, hogy ezzel a kormányválsággal aligha lehet kihúzni még egy évet, bár erre már én sem fogadnék nagy tételben.
Tudjuk, egy valódi demokráciához demokraták is kellenek. Csak ez nem demokrácia, és sajnos döntéshelyzetben lévő demokraták sincsenek a Parlamentben. Ezért javaslom, döljünk nyugodtan hátra, és "élvezzük" az előadást. Viccországban talán "Ez a harc lesz a végső ..."
És ez nem vicc ...

Nincsenek megjegyzések: