2009. március 28., szombat

Suchman: Gyurcsány távozzon! - megosztott az MSZP vezetése


Gyurcsány Ferencnek távoznia kéne az MSZP elnöki posztjáról - mondta el Suchman Tamás országgyűlési képviselő az egyik kereskedelmi televízió péntek esti adásában. A szocialista politikus szerint Magyarország a világválság közepette így tovább nem kormányozható - foglalja össze az MNO.

Általában, amit ki akarok mondani, azt ki is mondom – mondta el Suchman Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője az ATV műsorában. Véleménye szerint a szocialista párt vezetése, jelesül Gyurcsány Ferenc „olyan helyzetbe hozta a pártot, hogy a helyzet vele tovább nem tartható” – fogalmazott. Suchman úgy látja, hogy a lejárató kampány, az ámokfutás, amit jelöltállítás címén adnak elő, hatalmas károkat okozott a magyar baloldalnak, a szociáldemokráciának, az érintett embereknek, „de azt is mondhatnám: az országnak.”

A képviselő szerint, a kongresszusig döntési helyzetbe kell kerülniük, de ehhez elkerülhetetlen, hogy miniszterelnök – akit nyilván megviselt a lemondás – félre álljon, oldalt lépjen. Mint mondta: a kormányvezetést adja át a kijelölt kancelláriaminiszternek, és a politikai tárgyalásokat pedig a nagy többséggel megválasztott szocialista párti elnökhelyettesnek. „A továbbiakban felelősségünk teljes tudatában kell folytatnunk a tárgyalást, mert Magyarország a világválság közepette így tovább nem kormányozható” – tette hozzá.

Amennyiben nem tud választani, akkor fordulóponthoz értünk – fogalmazott a politikus, aki hozzátette: van egy határidő, melyet bemondtak, a piacok ehhez áraznak, az emberek ehhez alkalmazkodnak. A politikus véleménye szerint a lejtőn nem mehetünk tovább, a szocialista pártnak és a kormányzatnak egyetlen egy dolog az érdekrendszere: „az ország sorsa, melyért felelősséggel tartozunk, mert minket választottak meg”.

Hozzátette: nem egyszerű politikai-, hanem közjogi felelősségük van, sőt, még büntetőjogi is, mert „minden nap károkat okozunk ezzel a kampánnyal, ami folyt az elmúlt hetekben, a találgatásokkal”. „Magához kell térnie a szocialista párt vezetőségének, mert különben el fogja veszíteni a mandátumát” – fogalmazott Suchman. Emlékeztetett a mai lapokban megjelent nyilatkozatára, melyben azt mondta: ma megszületik a döntés. Ám ez mégsem történt meg. „Nem azt mondom, hogy hagyják abba az ülésezést, hanem azt, hogy véresen komolyan kell venni a dolgokat. Nem lejáratási kampány kell, hogy a Fidesz vezetése rajtunk röhögjön. Olyan döntést kell hoznunk, amit holnap is vállalhatunk” – mondta el a politikus.

A képviselő az ATV-nek pénteken adott telefoninterjújában arról is beszélt: akikkel tárgyalnak, azoknak is tudomásul kell venniük, „ez nem egy úri passzió, nem üzengetünk. Ha kell, akkor mindenki üljön le, aki akarja, hogy ne legyen előre hozott választás, hogy kormányozzunk tovább”. Hangsúlyozta: ne az legyen, hogy bedobnak neveket, melyeket nem fogadnak el, hiszen hatalmas a felelősségük, és „az urak úgy csinálnak az elvtársakkal együtt, mintha egy hétvégi piknikre készülnének.”

Arra a felvetésre, hogy új pártelnököt választani már nincs idő, azt válaszolt Suchman Tamás, hogy a pártelnököt újjá lehet választani, ki kell küldeni jelölőbizottságot. A szocialista párt alapító tagja elmondta: nem egyéni ambíció vezeti, amikor azt mondja, így tovább nem mehet. Arra a kérdésre, hogy van-e olyan jelölt, aki mögé felsorakozna a kongresszus 85 százaléka, azt mondta a politikus: az elmúlt napokban csalódás érte a kongresszusi küldötteket, akik azzal a tudattal mentek haza, hogy Gyurcsány Ferenc tudja, hogy mit csinál, bíztak benne, megtapsolták, megválasztották, és „ehelyett egy kutyakomédia van”. „Akik fölvállalják a jelöltséget, és programot tudnak állítani a szocialista pártnak, azoknak esélye van arra, hogy ezt a váltást méltósággal hajtsák végre” – nyilatkozta Suchman. Hozzátette: ő is Gyurcsányra szavazott, mert úgy gondolta, „ez a páratlan képességű politikus, akinek sok pozitív oldalát ismerek, az a politikában való részvételével segíti a szocialista pártot”. „Csalódtam. De be tudom ismerni a tévedéseimet, így másnak is be kell ismernie” – tette hozzá a kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Suchman elutasította a riporter azon felvetését, hogy kiáltványt fogalmazna. Elmondta: nem szabad elbagatellizálni a dolgokat, ő egy kemény ember, nem segítségért kiált, ő cselekedni szeretne, és erre buzdít másokat is. Elmondása szerint a szocialista párt nincs nagy bajban, vannak még értékes embereik. Azt mondta, van elfogadható jelölt, de „nem lehet eljátszani mindig azt, hogy azt mondjuk, mi a nem jó, és nem azt mondjuk, hogy mi a jó”. Hangsúlyozta, hogy „felnőtt emberek módjára” egy asztalhoz kell ülniük, és ha Gyurcsány Ferenc úgy gondolta: válaszút elé került miniszterelnökségében, akkor válaszút elé kell állnia pártelnökségében is.

* * *

Közben az a hír terjedt el MSZP-s forrásokból, hogy az MSZP vezetése erősen megosztott. Egyik részük az Elektroluxos vezért, Takács Jánost támogatja, másik részük Bokros Lajosra voksolna a a miniszterelnök-jelölt kérdésében.

Nincsenek megjegyzések: