2009. május 31., vasárnap

„A jegybankelnök jó hírneve jelenleg nem létezik”
Orbán Viktor torkig van, Simor András tagad
2009. május 31. 11:14


MNO
Tagadja Simor András, hogy offshore cég lenne tulajdonában. A jegybankelnök Orbán Viktorhoz írt levelében a jó hírnevét félti e „vád” miatt. Szijjártó Péter válaszlevelében állítja: Simor ciprusi cége valójában offshore cég, amely alkalmas az adófizetési kötelezettség kijátszására, a jegybankelnök jó hírnevét pedig szerinte nem lehet megsérteni, mivel az jelenleg nem létezik.

„Torkig vagyok azzal a helyzettel, amikor Magyarországon a jegybankelnök, a miniszterelnök meg a pénzügyminiszter kimenti vagyonát az adózás elől offshore cégekbe, majd ezután pénzhiányra hivatkozva, megszorításokkal sarcolja meg az embereket” – fakadt ki Orbán Viktor a minap sajtótájékoztatón.

Simor András jegybankelnöknek nem nagyon tetszettek Orbán szavai, ezért levelet írt a Fidesz elnökének, melyben tagadja az őt ért vádakat, s felszólítja Orbán Viktort, hogy a jövőben tartózkodjon az efféle megnyilvánulásoktól.

Simor szerint ugyanis sem tulajdonában, sem érdekeltségében nincs offshore cég, mindössze egyetlen külföldi bejegyzésű társaság, a Trevisol Management Services Ltd. nevű cég az övé, ez viszont – mint írja – az Európai Unió egyik tagállamában bejegyzett, a helyi adójogszabályok alapján adót fizető (onshore) cég.

A jegybankelnök szerint a társaságnak Magyarországon nem keletkezett jövedelme, így ezen keresztül nem ment ki pénz az országból. Simor levelében állítja: Orbán Viktor szavai alkalmasak a jegybankelnök jó hírnevének megsértésére, valamint a nemzeti bank tekintélyének csorbítására, ezért felszólítja a Fidesz elnökét, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló kijelentétől.

Az MNB elnöke közölte: levelét az őt kinevező köztársasági elnöknek is megküldte.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője válaszlevelében arra hívja fel Simor figyelmét, hogy szerinte a szóban forgó Trevisol Management Services Ltd, amelynek Simor 100 százalékos tulajdonosa, igenis offshore cég, s mint ilyen, alkalmas az adófizetési kötelezettség kijátszására, „mint ahogyan az is mindenki számára világos, hogy Ciprus nem éppen az átláthatóan gazdálkodó, törvénytisztelő, példás adófizető üzletemberek gyűjtőhelye”.

Szijjártó szerint nem a Fidesz feladata annak eldöntése, hogy Simor cége követett-e el törvénysértést, azt majd eldöntik az arra illetékes hatóságok.

A válaszlevél megjegyzi: lehetetlen megsérteni a jegybankelnök jó hírnevét, hiszen az jelenleg nem létezik. Szijjártó azt kéri Simortól, hogy „a későbbiek folyamán – amennyiben újra levélben kíván Elnök úrhoz fordulni – mellőzzön mindennemű felszólítást, mert azokat az Önök közötti viszony nem teszi indokolttá”.

A jegybankelnöknek címzett válaszlevelet a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője szintén megküldte a köztársasági elnöknek is.

Nincsenek megjegyzések: