2009. május 31., vasárnap

Mi lesz Gyurcsány Ferenc kib.szott jó könyvében?


Gyurcsány Ferenc 2006-ban azzal zárta hírhedt őszödi beszédét, hogy ha már nem lesz miniszterelnök, ír "majd kibaszott jó könyveket a modern magyar baloldalról". Az ex-kormányfőnek immár van ideje a tervezett alkotás létrehozására. Az Inforadio.hu utánajárt, vajon mikről szólhat majd a modern baloldalról írt izgalmas kötet.
"Baloldali polgárosodás" címmel jelent meg 2008. február 23-án Gyurcsány Ferenc írása a Népszavában. A mintegy 25 ezer karakteres írásban az akkori kormányfő azt fejtegeti, mik is a teendői a modern baloldalnak. Akit tehát az érdekel, milyen lesz majd a nagy erőkkel beharangozott könyv, a miniszterelnöki esszéből előzetesen tájékozódhat.

Gyurcsány Ferenc az alábbiakban definiálja a baloldali polgárosodást. "A hagyományos baloldal meg akart védeni a versenytől, az új baloldali politikának az a dolga, hogy segítse a polgárokat és közösségeiket, hogy sikeresek lehessenek ebben a mindent átható küzdelemben. (...) Lehetőséget a tehetségnek, és segítséget, támogatást azoknak, akik a versenyben hátránnyal indulnak. Esélyteremtés és esélykiegyenlítés, ez az új baloldali politika feladata".

A baloldali burzsoá diszkrét bája

Én a polgárosodás célját ajánlom a magyar baloldalnak - írta Gyurcsány Ferenc a Népszavában. "A rendszerváltás, rendszerváltozás egészének társadalmi lényege ez. Van legalább három dolog, ami ahhoz kell, hogy kiteljesedjen a rendszerváltozás valódi célja, az a folyamat, amit én polgárosodásnak hívok: munka, tudás és tulajdon. Nem más ez, mint, ami mindannyiunkat hajt a hétköznapokban: gyarapodás, az előrejutás, a birtoklás vágya. A tisztes megélhetést biztosító munka, a világban való okos eligazodás képességének megteremtése gyermekeink számára, és a tovább örökíthető, hosszú távú biztonságot nyújtó vagyon. Ezek a mindennapok céljai, ezek kell hát, hogy a politika céljai legyenek. Mert erre, a munkára, a tudásra és a tulajdonra épülhet az autonóm polgár ereje, képessége, hogy demokratikus rendet alkosson."

Mi a szociáldemokrata projekt?

Az írás így folytatódik: 'Legyen a XXI. századi polgárosodás politikája baloldali, szociáldemokrata program! Miként a 20. századi polgári társadalom is egy "szociáldemokrata projekt". Az elmúlt század szociáldemokrata politikájának sikere az, hogy a dolgozó emberek előtt megnyitotta a polgárosodás lehetőségét, amellyel azok túlnyomórészt éltek is. De a "szociáldemokrata projekt" még nincs befejezve."

Kormányfőként Gyurcsány Ferencet feladatok százai foglalták le, így a friss gondolatok helyett sokat idéz korábbi írásaiból: "(...) álljon itt egy idézet két évvel ezelőttről, az Útközben című könyvből: A baloldal programja nemzeti modernizációs program. Olyan program, amely segíti és ösztönzi a polgárosodás, a polgárrá válás folyamatát. A célja az, hogy növekedjen és erősödjön a magyar polgárság".

"Hazudtunk reggel, éjjel meg este..." - Az őszödi ígéret
De mit is ígért pontosan Gyurcsány Ferenc? Alábbiakban idézzük az őszödi beszéd ide vonatkozó részleteit: "Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni! Vagy megcsináljuk, és van hozzá egy emberetek, vagy mással kell csinálni! Soha egy darab interjút nem fogok adni akkor, amikor be fogom fejezni, hogy ha vitával fogunk elválni egymástól. Soha. Soha nem fogom a magyar baloldalt bántani. Soha." (...)
"Amíg nagy tempóval lehet menni előre, addig megyünk. Ha nem lehet menni és elmagyarázzátok, hogy reform igen, de, ahhoz én nem kellek, ahhoz más kell. És írok majd kibaszott jó könyveket a modern magyar baloldalról".

Nincsenek megjegyzések: