2009. szeptember 18., péntek



7+1 dolog, amit ne tegyél, ha kormányszóvivő vagy + videó


Vannak helyzetek, amikor nem illik mosolyogni. Temetésen, hadüzenet átvételekor, barátnővel való szakításkor például biztosan nem, és ide tartozik az is, amikor azt próbáljuk beadni a közvéleménynek, hogy nyolcmillió forintos állami cégvezetői fizetés teljesen kóser dolog.

Első jó tanácsunk tehát a jelenlegi és mindenkori kormányszóvivőnek, hogy a Romkertbe szánt "Helló bébi, én vagyok a kormányszóvivő, nem iszunk meg valamit" típusú mosolyt próbálja meg letörölni az arcáról, hacsak nem feltett célja, hogy meggyűlöltesse magát és kenyéradó gazdáit.

A második jó tanács, hogy soha, de soha ne kezdj interjút ezzel a mondattal, különösen költségvetési megszorítások idején: "Tévúton jár a Fidesz. A mostani rendeletnek a célja nem az, hogy a fizetéseket bárki is csökkentse, vagy hogy egy boszorkányüldözés induljon el a sokat kereső állami vezetők ellen." El sem tudom képzelni, miféle politikai számítás előzte meg ezt a kommunikációs panelt. Mert ez a mondat nem csak úgy kicsúszott a szóvivő száján, hanem szemmel láthatóan jól elő volt készítve.

Harmadik tanácsunk: ha érzed, hogy a fejeden lévő vaj gyors ütemben olvad, ne kezdj el másokra mutogatni (2:37-nél), főleg, ha nyolc éve te kormányzol. Ez már Gyurcsány Ferencnek sem jött be, pedig neki olyan segítői is akadtak, mint Nádas Péter.

Negyedik javaslatunkat minden közszereplőnek célszerű jól az emlékezetébe vésni. Mindig állj készen a "Mi a teendő?" típusú kérdésre. Az olyan látványos lefagyás, mint amilyet Szollár 3:57-nél vagy 5:02-nél produkál, önmagában kiérdemesíti a kormányszóvivő urat a Demcsák Zsuzsa-emlékdíjra.

Az ötödik pont a "NOT TO DO" listán, hogy ne próbáld a feketéről azt állítani, hogy fehér, különben hiteltelenné válsz. Például, ha egy úgynevezett válságkezelő kormány szóvivője vagy, amely kormány néhány hónapja vezette be az ingatlanadót, emelte az áfát, szüntette meg a 13. havi járandóságokat stb., akkor ne állíts olyat, hogy "nincsenek megszorító intézkedések az egyes emberek szintjén." (4:18)

Hat: ne mondd, hogy az átlagfizetés 40-szerese nem sok. Ezt kevesen fogják elfogadni, főleg ha megszeged az első pontban lefektetett szabályt.

Hetedik jó tanács: a versenyszféra béreit soha ne hasonlítsd az állami szféráéhoz. Aki közmegbizatást vállal, annak kevesebbel is be kell érnie. Akkor is, ha jól vezeti a céget, de különösen akkor, ha az adott cég évek óta súlyosan veszteséges. Márpedig állami vállalataink jó része ilyen.

Végül pedig soha ne állíts olyat, még burkoltan sem, hogy a kormány tehetetlen egy adott kérdésben, például nem tudja egy tollvonással csökkenteni a felügyelete alatt lévő cégek vezetőinek fizetését. Ezzel óhatatlanul azt a látszatot kelted, hogy alkalmatlan vagy a feladatodra és joggal kérdezhetik majd tőled, hogy miért nem húzol el a vérbe?



* * *

Novemberben távozik a kormányszóvivői posztról Budai Bernadett

Novemberben távozik a kormányszóvivői posztról Budai Bernadett - hangzott el a Magyar Televízió Híradójában csütörtökön este. A tévé információi szerint Budai Bernadett a szocialisták egyéni képviselőjelöltjeként indul a 2010-es választásokon Budapesten a IX. kerületben, ez viszont összeférhetetlen jelenlegi munkájával, ezért távozik posztjáról. Az MTV Híradója úgy tudja, hogy Budai Bernadett a választások alatt a pártban a mostani munkájához hasonló feladatokat is ellát majd. Budai Bernadett helyére új kormányszóvivőt nem neveznek ki, a feladatokat Szollár Domokos fogja ellátni - hangzott el a Híradóban.

Nincsenek megjegyzések: