2009. szeptember 18., péntek


Lopott a Mazsihisz alelnöke Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Krausz Istvánt felvette a biztonsági kamera, amint zsebre vágta a tömött pénztárcát egy pécsi benzinkútnál

Egy évre próbára bocsátotta a pécsi bíróság Krausz Istvánt, a Mazsihisz lemondott alelnökét, aki beismerte a lopást, ami miatt bíróság elé állították. A tettes augusztusban ezerhatszáz euró készpénzt lopott el egy vásárlótól az egyik helyi benzinkútnál.

Krausz István

Összesen 1676 euró készpénz volt abban a pénztárcában, amelyet Krausz István, a Mazsihisz lemondásban lévő alelnöke, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke lopott el a baranyai megyeszékhelyen, a Siklósi úti Shell benzinkútnál – adta hírül a Pécsi Napilap. Ügyében a Pécsi Városi Bíróság augusztus 19-én hozott döntést, amelynek értelmében egy év próbára bocsátották.

Az eset augusztus 6-án történt, Krausz a benzinkútnál zsebre tett egy elöl hagyott pénztárcát, amelyben 450 ezer forintnyi készpénz volt, euró­ban. A lopást a biztonsági kamera rögzítette. A benzinkút alkalmazottja és a megkárosított vásárló visszanézte a felvételeket, amelyeken egyértelműen azonosítható volt a tolvaj autójának rendszáma, és jó minőségben látható volt az is, hogy a férfi elteszi a pénztárcát, majd odasétál autó­jához, és elhajt. A rendszám alapján a rendőrség azonosította Krausz Istvánt, akinek a lakásán a házkutatáskor megtalálták a pénztárcát és annak tartalmát.

„Krausz István a múlt héten írásbeli nyilatkozatot nyújtott be a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez, amelyben tájékoztatta az elnökséget arról, hogy lemond az országos szervezetben betöltött al­elnöki funkciójáról” – mondta lapunknak Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke. Krausz helyére új alelnököt a következő, decemberben esedékes közgyűlésen választanak. Arra azonban Feldmájer nem tudott választ adni, hogy az eset mennyiben befolyásolja Krausznak a Pécsi Zsidó Hitközség élén betöltött vezető funkcióját.

„A próbára bocsátás nem ítélet, hanem intézkedés, ami jogi értelemben azt jelenti, hogy a bíróság nem szabott ki büntetést, habár megállapította az elkövető bűnösségét” – mondta lapunknak Hajdú István, a Pécsi Városi Bíróság elnöke. – Ha egy év leforgása alatt nem követ el újabb szándékos bűncselekményt, akkor az ügy lezártnak tekinthető, ha pedig mégis, akkor ezért a lopásért is elítélik. Ezt a bűncselekményt három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti a törvény.”

Krausz István tegnap nem nyilatkozott a sajtónak, lapunknak sem sikerült elérnie.
Szabó Palócz Attila

Nincsenek megjegyzések: