2009. november 27., péntek




Bűvésztrükk a vakcinával: a teljes számlát a lakosság állja Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Szérumbiznisz az emberek és a jövő terhére



Oszkó és Székely megcsinálta a nagy bizniszt. Nem a javunkra (Fotó: Béli Balázs)

A leggátlástalanabb kufárokat megszégyenítő módon üzletel a kormány a H1N1-vírus elleni oltóanyaggal – derül ki Oszkó Péter pénzügyminiszter és Székely Tamás egészségügyi miniszter lapunk birtokába jutott levelezéséből. Sokan tipródnak már jó ideje azon, hogy vajon miért kerül nettó 1838 forintba a vakcina, miközben a gyártó (bár az Omninvest is hatalmas hasznot kasszíroz) ennél jóval olcsóbban, nettó 1090 forintért adja tovább a tárolással s kezdetben a kiszállítással is megbízott, ám utóbbi szerepében alkalmatlannak bizonyult Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek.

A levél és a többi lapunk birtokába került dokumentum segíthet leleplezni a bűvésztrükköket. A papírokból kiderül: a gyártónak 6 milliárd 615 millió forint jár a hatmillió adag oltóanyagért, amelyből négymilliót térítésmentesen kapnak a veszélyeztetettek. Fizetni azonban nem szeretne ezekért a kormány, mi több, úgy tűnik: a költség egy részét a pénzért adott vakcina extraprofitjából fedeznék, a mások részét pedig a 2011-es büdzséből, a következő kormánynak kellene állnia. Hiszen az egészségügyi tárca júliusban úgy kalkulált: a pénzért kapható kétmillió adag eleve ötven százalékkal növelt áron kerül a forgalmazóhoz. Ebből az államnak 3 milliárd 307,6 millió forint bevétele származik, feltéve, ha minden adag elfogy. Ugyanekkora összeget fizet az állam a gyártónak a térítésmentes négymillió adagért. Csakhogy a Vezetői összefoglaló című anyag tanúsága szerint, mivel „a konstrukció hitel nélkül nem valósulhat meg, célszerű tíz százalékkal növelt számokkal dolgozni”.

A tíz százalékkal növelt forrásigény 3 milliárd 638,4 millió forint, ami ezek szerint ugyancsak érvényesül a pénzért kapható vakcina árában.

Még tisztább lehet a kép, ha figyelembe vesszük Oszkó Péter pénzügyminiszter levelét. Júliusban azt írta Székely Tamás egészségügyi miniszternek: nem lát lehetőséget arra, hogy az idén beszerzett vakcinák költsége (a szállítmány jó részét eleve csak jövőre kell rendezni) későbbi költségvetési évet terheljen, viszont az idei büdzsét is kímélni kell. Egy másik, Vezetői összefoglaló című dokumentumból viszont az olvasható ki, hogy az idén csak a teljes költség tizedét vállalja a költségvetés. Oszkó felhívása úgy értelmezhető, hogy a még általuk készített 2010-es büdzsét kell kímélni, tehát a fennmaradó kilencven százalékot vagy a fizetős pácienseken beszedett extraprofitból állják majd, vagy ha ez - a csekély oltási hajlandóság miatt - mégsem jönne össze, majd állja a cechhet a következő kormány. A kormány most pénzügyi szempontból is abban lenne érdekelt, hogy minél előbb eladja a lehető legtöbb vakcinát. Ezt tolták el a folytonos, kapkodással, titkolózással, az egymásnak sokszor ellentmondó állításokkal.

Nincsenek megjegyzések: