2009. december 30., szerda

Mátyás templom: Dávid Ibolya “szentkoronás” kitüntetése kiverte a biztosítékot


“A szertartás során a Szövetség elnöke és alelnöke – utóbbi a Magyar Demokrata Fórum politikusa – kitüntetést nyújtott át az MDF elnökének.” – a Mátyás templom közleménye.

A plébánia közleménye az MDF elnöke számára templomunkban átadott kitüntetés kapcsán.

2009. december 28-án a Mátyás-templomban a Szent Korona Szövetség fogadalomtétel megtartására kért és kapott lehetőséget. A szertartás során a Szövetség elnöke és alelnöke - utóbbi a Magyar Demokrata Fórum politikusa - kitüntetést nyújtott át az MDF elnökének.

Ezúton szeretném leszögezni, hogy az átadott emlékérem nem a Budavári Nagyboldogasszony Főplébánia vagy a katolikus egyház elismerése, a kitüntetés tervét a Főplébániával nem egyeztették, a Mátyás-templom helyszínként való felhasználására engedélyt nem kaptak. Tiltakozom az ellen, hogy a Koronázó Főtemplomot lopva kampánycélra használják fel, és elhatárolódom a templom falai között végrehajtott politikai gesztustól.

Közéletünk és a politika szereplői a hagyományok szerint gyakran jelennek meg a Mátyás-templomban. Ez az épület azonban nem az ő céljaik megvalósításának helye, hanem az ország történelmi szentélye, vagyis egyedül az Isten tiszteletének és a nemzeti egység kifejezésének színtere.

Budapest, 2009. december 29.

Dr. Varjú Imre
kanonok, plébános

Nincsenek megjegyzések: