2008. október 28., kedd

Stumpf: Gyurcsány tudja, hogy az MSZP az elkövetkező években nem nyerhet választást


A korábbi kancellária miniszter politológus az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a miniszterelnök a népszavazás óta veszteségminimalizálásra és saját pártbeli pozíciójának bebetonozására törekszik.

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: nem tartja teljesen kizártnak, hogy Magyarország belépjen az eurózónába. Előfordult már, hogy az Európai Unió számos ponton felfüggesztette a hagyományos szabályokat, például a négy alapelv érvényesülését az újonnan csatlakozott országokban.

A rövidtávú válságkezelés szempontjából Stumpf István szerint nagy előrelépés lenne, ha megszületne egy olyan két-hároméves terv, amelynek teljesítése után Magyarország bevezethetné az eurót. Ennek társadalmi-gazdasági következményeit azonban még nem gondolták végig.

Átalakulóban van az Európai Unió, a közösséget a globális válság sem fogja érintetlenül hagyni. A globális világrendben új szerkezetet, stratégiát, filozófiát kell kialakítani, amelynek tartópilléreit ma még keresik a szereplők.

Stumpf István a választásokat latolgatva elmondta: Gyurcsány Ferenc a március 9-i népszavazás óta veszteségminimalizálást folytat, és, bár sosem fogja bevallani, magában már lemondott arról, hogy a szocialisták megnyerik a következő parlamenti választásokat.

A következőkben nagyon alacsony lesz a gazdasági növekedés, és a stratégia, amit 2006-ban kigondolt, nem működik. Éppen ezért olyan erős, baloldali pártot próbál kialakítani, amely nélküle nem tud nagyobb ügyekben előre jutni.

A kormányfő előremenekülésként akár az előrehozott választást is elfogadhatja, ha úgy látja: kárt okoz, hogy a megszorító intézkedésekből fakadó szociális feszültségek miatt a felelősség csak rá és a pártjára hárul, aminek hatására súlyos történelmi összeomlás következhet be.

Ma azonban úgy tűnik, hogy a miniszterelnök 2010-ig kormányozni akar, és azt gondolja, hogy részben az Nemzetközi Valutaalap segítségével, részben a gazdaság beindításával akár szorossá is tudja tenni a választások végeredményét - mondta Stumpf István.

Nincsenek megjegyzések: