2008. december 22., hétfő

Gyurcsányt elsöpri a „tavaszi szél”?
Posztkommunista szónoklat a drága népnek
2008. december 22. 13:22


Lippai Roland
Posztkommunista beszédet intézett, „saját kottából játszott dallamokat” Gyurcsány a hétvégén övéinek – mondták az MNO-nak politológusok. Kiszelly Zoltán állítja: Gyurcsány az SZDSZ témáira feni a fogát, emellett burkoltan kritizálta Sólyom Lászlót is. Megláthattuk, hogyan gondolkodik Gyurcsány – fogalmazott Simon János. A jövő esztendőben olyan szervezett társadalmi ellenállással szembesülhet, ami akár el is söpörheti. Tovább rohad az alma – utalt a szakember az elfogadott költségvetésre.

Iskolapéldája a klasszikus posztkommunista beszédnek az a retorika, amelyet Gyurcsány mutatott be a hétvégén – állítja az MNO-nak Simon János. A politológus úgy látja, Gyurcsány az Alkotmánybírósággal (AB) és az egyházakkal kapcsolatos kijelentései félelmet gerjesztenek. Az AB, illetve az Állami Számvevőszék feladata nem más – folytatta a politológus –, mint hogy a mindenkori miniszterelnök hatalmát kontroll alatt tartsa.

„A demokrácia alapszabályait kezdi ki az, aki ezekkel az elvekkel szembe megy” – fogalmaz Simon János.

Lehet azt mondani, hogy esetleg rosszak a törvények, a független intézményekkel szemben támadást intézni nem szabad – teszi hozzá, s mint folytatta, az elmúlt 3-4 esztendő alatt a baloldali hatalom folyamatosan próbálta a hatalom kontrollálása érdekében életre hívott intézmények működését korlátozni. Gyurcsány szavai plasztikusan mutatják meg, hogy milyen az életfelfogása, miképpen gondolkodik – fogalmazott az elemző.

Semmi sem oldódott meg, „továbbra is rohad az alma, nem távolították el a férges részt” – mondta az elemző az elfogadott jövő évi költségvetési törvénnyel kapcsolatban. Úgy látja, 2002 óta a problémák elodázása zajlik, a következő esztendei büdzsé is csak arra jó, hogy kicsit késleltesse a válság totális kirobbanását. Fel fognak lázadni az önkormányzatok, a civil szervezetek – mondta Simon Zoltán, tehát várhatóan nem csak az érdekvédelmi szervezetek fogalmaznak meg éles kritikát a következő évvel kapcsolatban. Gyurcsány olyan, a korábbiaknál sokkal szervezettebb társadalmi ellenállással kerülhet szembe, ami akár el is söpörheti őt, például az EP-választások után – teszi hozzá.

Gyurcsány megint az SZDSZ-t „kóstolgatja”

Gyurcsány hétvégi kirohanása nem más, mint az SZDSZ témáinak az elszívása – monda Kiszelly Zoltán. Az előző EP-választás előtt az SZDSZ identitáskampányt folytatott, ennek akar most elébe menni Gyurcsány. Az pedig később dől majd el – folytatta a politológus –, vajon szüksége van-e egy ilyen kis pártra a szocialistáknak. Mint mondta, a most felvetődött témák – az egyház és az állam szétválasztása, az egynemű párok jogainak ügye – az SZDSZ Fodor vezette szárnyának a „kedvesebb” téma, mivel a Kóka-csapat inkább a pragmatikusabb szárnyat képviseli.

„Amerikából átvett érvelés” – állítja Kiszelly az AB-t bíráló gyurcsányi mondatokkal kapcsolatban. Azoknak szerinte semmi más céljuk nincsen, mint hogy a kormány és a parlament hibáit áthárítsák a taláros testületre, emellett burkolt kritikát fogalmaznak meg Sólyom Lászlóval szemben is. Ismert: az államfő rekordmennyiségű törvényt utalt az AB elé a szocialista-liberális uralom ideje alatt. Holott ha rossz a törvények előkészítése, azért nem másokra kellene hárítani a felelősséget – teszi hozzá Kiszelly, aki szerint Gyurcsány a „sajátjainak próbálja magyarázni a bizonyítványt”. Nem az AB tehet arról, hogy nem tudnak megfelelően bánni az eszközökkel a kormányzatban. A jogalkotást a kormány kisebbségi léte miatt a szakmaiság helyett a politikai szempontok érvényesülése hatja át – teszi hozzá, ami a jó törvénykezés rovására megy.

Nincsenek megjegyzések: