2009. február 27., péntek


Dávid veheti a kalapját?
A Bokros-ellenes front erőteljesen hallatja hangját a demokrata fórumban
Olajos Péter, az MDF EP-képviselője szerint pártja identitását kérdőjelezi meg, ha Bokros Lajost, a volt szocialista pénzügyminisztert jelölik EP-listavezetőnek. Több megyei vezető is osztotta Katona Kálmán véleményét, miszerint Bokrost nem szabadna jelölni.

"Mint alelnök, ezúton szeretném felhívni az MDF-tagság és a jobbközép szavazótábor figyelmét, hogy a párt életét beárnyékoló visszásságok és belső hatalmi harcok elérték azt a stádiumot, amely immár visszafordíthatatlan folyamatok kiindulópontjává válhat" – ezt írta tegnapi közleményében Olajos Péter, az MDF EP-képviselője, aki egy konferencián, Georgetownban tartózkodik. Szerinte a háta mögött, a megkérdezése és mindennemű kommunikáció nélkül döntöttek egy olyan ügyben, amely alapvetően kérdőjelezi meg az MDF identitását.

Azt írta, meglepte Bokros Lajos személye, akit bár tisztel, de nem tartja az antalli konzervativizmus hiteles képviselőjének. Eközben megtudtuk, az MDF országos választmánya március 7-én dönthet arról, elfogadja-e az elnökség ajánlását, hogy Bokros Lajost jelöljék az európai parlamenti választási lista vezetőjének. Az ülés napirendjén szerepel a párt tanácsadójaként dolgozó Political Capital legfrissebb kutatásának ismertetése is. Nincs kizárva, hogy a baloldalhoz köthető intézet Bokros Lajos listavezetői fogadtatását és az MDF politikájának legfrissebb elemzését osztja meg a választmány tagjaival.

Információink szerint Dávid Ibolya utolsó esélyként kérheti a választmánytól Bokros indítását. Ha az MDF nem jut ki az Európai Parlamentbe, Dávidnak vennie kell a kalapját. A jelölést ellenző Katona Kálmán tegnap már nem akart nyilatkozni lapunknak. Szerdán viszont "megbomlottnak" minősítette Dávid Ibolyát, és hangsúlyozta, a Bokros Lajos által képviselt gazdaságpolitika liberális, ha ő a párt EP-választási listavezetője, akkor megváltozott a párt értékrendje, ez pedig az MDF hagyományaival összeegyeztethetetlen. Ha mégis Bokros Lajos mellett dönt a választmány, neki sem marad más választása, elfogadja a döntést.

Petronyák László Szolnok megyei választmányi elnök lapunknak elmondta, ő is Katona Kálmánnal ért egyet. Hozzáfűzte, hogy a megyei választmány a jövő héten tárgyalja az ügyet. Hozzá hasonló véleményen van Takács Péter, a békési választmányi elnök is. A Bokros Lajos által képviselt értékrend szerinte sincs összhangban az MDF-ével.


Emlékeztető

Mi volt Bokros csomagjában? Bokros Lajos 1995. március 12-én meghirdetett stabilizációs modellje négy fő részre osztható: a csúszó leértékelés bevezetésére, a vámpótlékra, a jövedelempolitikai és az államháztartási reformlépésekre. A Bokros-csomag a jövedelmek elértéktelenedéséhez vezetett. A kormány egyszeri, kilencszázalékos forintleértékelést hajtott végre, majd az első fél évben havonta 1,9 százalékkal értékelte le a nemzeti valutát. Ez, valamint a nyolcszázalékos vámpótlék az infláció gyors növekedéséhez vezetett. A reálkeresetek és a nyugdíjak tizenkét százalékkal, a reáljövedelmek pedig öt százalékkal csökkentek. Növekedtek ugyanakkor a fogyasztási adók. Megszűnt a felsőoktatás teljes ingyenessége, és a rászorultság elve alapján leszűkült azok köre, akik gyermekgondozási segélyre, családi pótlékra vagy gyermeknevelési támogatásra jogosultak. Megszűnt a fogászati ellátás teljes ingyenessége, csökkent a gyógyszerek költségvetési támogatása, és felemelték a kötelező nyugdíjkorhatárt.
Pindroch Tamás

Nincsenek megjegyzések: